Představujeme fiktivní firmu II Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Příprava založení fiktivní firmy I Obchodní zákoník Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Podnikání.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Pracovní právo. Pohovor
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Služební cesta Účast na konferencích. Směrnice kvestora 2/2012 na internetových stránkách univerzity (formuláře jsou přílohou směrnice) Formuláře:  Nepojmenovaná.
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017.
Přijímací řízení ve školním roce 2015/ ÚVOD Kde je/bylo možné získávat informace:  Návštěvy SŠ a SOU, dna otevřených dveří  Výstava EDUK ART.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO28 Název.
Elektronická přihláška Studenti z ČR a SR použijí tento formulář ! Studenti bez rodného čísla použijí tento formulář !
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, a datové schránky Brno KrÚ JMK.
ZÁPIS do STUDIA NA FF UP – 1. ročník 2016/17. Základní informace – záložka „studentům“ 1.Studijní řády a.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Přijímací řízení 2016/17.
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Představujeme fiktivní firmu II
Pojem přeměna obchodní společnosti
Ing. Alena Zitová Ing. Alena Nechutová (SOŠ Nové Město na Moravě)
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Podpůrná opatření prvního stupně
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Občanské soudní řízení I.
NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU 1
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2013
Komanditní společnost
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Proxy server a Firewall
Poměr v základním tvaru.
Individuálně vzdělávací plán
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Maturity 2017/2018 listopad 2017 L. Jíša.
Realizace Vnitřních grantů 2015
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Název projektu: Moderní škola
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
TŘÍDNÍ SCHŮZKY přihlášky na SŠ leden 2016
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Části obchodního dopisu, osnova
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
PŘIHLAŠOVACÍ SYSTÉM CK KRISTOF
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
Občanské soudní řízení I.
Poměr v základním tvaru.
Matriční úřad.
SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ vypracovaly: Bc. Veronika Čížková, Mgr. Dana Alansari, Centrum fiktivních firem 2018.
Občanské soudní řízení I.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Přijímací řízení pro školní rok 2019/2020.
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Transkript prezentace:

Představujeme fiktivní firmu II Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Dojde k procvičení teoreticky nabytých vědomostí, za maximálního přiblížení se reálné praxi teoreticky nabytých vědomostí, za maximálního přiblížení se reálné praxi schopnost orientovat se v hospodářské praxi schopnost orientovat se v hospodářské praxi schopnost spolupracovat v „týmu“ schopnost spolupracovat v „týmu“ samostatná práce jednotlivých odděleních, učitel bude pomáhat koordinovat práci a je možné s ním problémy konzultovat samostatná práce jednotlivých odděleních, učitel bude pomáhat koordinovat práci a je možné s ním problémy konzultovat spolupráce s ostatními školami spolupráce s ostatními školami procvičení komunikace a prezentace dosažených výsledků na veřejnosti procvičení komunikace a prezentace dosažených výsledků na veřejnosti rozvoj jazykových znalostí rozvoj jazykových znalostí

Pomocníkem a partnerem vám bude CEFIF (Centrum fiktivních firem)

Pracovníci CEFIF Kdykoli vám rádi poradí: Lukáš Hula – vedoucí CEFIF Weilova 6, Praha 10, tel.: Dana Batelková – referentka CEFIF Weilova 6, Praha 10, tel.: Pavla Srchová – asistentka CEFIF Weilova 6, Praha 10, tel.:

Úřady a organizace pro FF I.Živnostenský úřad CEFIF II.Rejstříkový soud CEFIF III.Finanční úřad CEFIF IV.Správa sociálního pojištění CEFIF V.ZDRAFIK (zdravotní pojišťovna) VI.Pojišťovna CEFIF VII.Tuzemská banka VIII.FIBA (devizová banka) IX.Centrální dodavatel CEFIF X.EUROPEN XI.Poradenské středisko CEFIF

Adresy úřadů CEFIF Adresy:

Založení fiktivní firmy

CEFIF se řídí platnými předpisy v této zemi, tedy Obchodním zákoníkem, Živnostenským zákonem a používá reálné formuláře reálných úřadů.

Obchodní zákoník Obchodní zákoník: Zákon č. 513/1991 Sb.

Živnostenský zákon ZÁKON 455/1991 Sb. ze dne , o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) ZÁKON 455/1991 Sb. ze dne , o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) ZÁKON 130/2008 Sb. ze dne velká změna ZÁKON 130/2008 Sb. ze dne velká změna VYHLÁŠKA 250/2005 Sb. VYHLÁŠKA 250/2005 Sb. zavedla nové formuláře a nová pravidla zavedla nové formuláře a nová pravidla pro zápis do obchodního rejstříku pro zápis do obchodního rejstříku k k

Výjimky u fiktivních firem pokud dojde ke změně zákona nebo formulářů k nebo v průběhu školního roku, přijímá CEFIF následujícího půl roku podání podle původní i podle nové právní úpravy pokud dojde ke změně zákona nebo formulářů k nebo v průběhu školního roku, přijímá CEFIF následujícího půl roku podání podle původní i podle nové právní úpravy úřady a organizace CEFIF vyžadují nejdůležitější podklady, které jsou v ČR vyžadovány, a poté firmám vyhoví úřady a organizace CEFIF vyžadují nejdůležitější podklady, které jsou v ČR vyžadovány, a poté firmám vyhoví pokud si škola přeje, aby žáci splnili i další požadavky reálných úřadů, CEFIF je zkontroluje a vyjádří se i k nepovinným podkladům pokud si škola přeje, aby žáci splnili i další požadavky reálných úřadů, CEFIF je zkontroluje a vyjádří se i k nepovinným podkladům

CEFIF Všechny úřady a organizace přijímají veškerá podání osobně, poštou i em. Elektronická podání považujeme za zcela rovnocenná podáním písemným. Podpisy se v takových případech nahradí napsáním (počítačem) jmen osob, které by dokument měly podepsat. Originál si založí fiktivní firma u sebe pro případ kontroly.

Nejběžnější je s. r. o., často rovněž vzniká firma fyzická osoba

Založení fiktivní firmy 1 Sejdou se budoucí pracovníci firmy (žáci) a domluví se spolu s učitelem: jakou činností se bude FF zabývat jakou činností se bude FF zabývat jak se bude FF jmenovat jak se bude FF jmenovat kolik bude mít společníků a s jakým majetkem společníci do firmy vstoupí kolik bude mít společníků a s jakým majetkem společníci do firmy vstoupí kolik bude mít statutárních zástupců kolik bude mít statutárních zástupců kdo bude ředitel, kdo vedoucí oddělení a jaké bude rozdělení pracovníků do jednotlivých oddělení kdo bude ředitel, kdo vedoucí oddělení a jaké bude rozdělení pracovníků do jednotlivých oddělení

Založení fiktivní firmy 2 Fiktivní firma postupně vyplní a pošle: dotazník pro FF dotazník pro FF návrh na zápis do obchodního rejstříku návrh na zápis do obchodního rejstříku žádost o živnost(i) na JRF s přílohami žádost o živnost(i) na JRF s přílohami přihlášky k registraci plátce daně přihlášky k registraci plátce daně přihlášky plátce pojistného pro: přihlášky plátce pojistného pro: - správu sociálního zabezpečení - správu sociálního zabezpečení - zdravotní pojišťovnu - zdravotní pojišťovnu - zákon. pojištění odpovědnosti za škodu - zákon. pojištění odpovědnosti za škodu požádá fiktivní banku o založení účtu požádá fiktivní banku o založení účtu

Dotazník vyplní každá FF IHNED po svém vzniku a neprodleně jej pošle na CEFIF. Dotazník je jediným zdrojem informací nejen pro CEFIF, ale především pro FF (obchodní partnery). Dotazník informuje: o jakou FF jde o jakou FF jde v jaké škole a na jaké adrese, u působí v jaké škole a na jaké adrese, u působí s čím a v jaké míře obchoduje s čím a v jaké míře obchoduje Dotazník CEFIF 1

Dotazník CEFIF 2 FF začíná svou činnost zasláním dotazníku a získá tím následně svá budoucí identifikační čísla (IČ, DIČ, zápisu do OR a číslo výpisu z ŽR). Tato čísla firma zjistí na webových stránkách interaktivní odkaz na seznam FF. Ještě před právním vznikem si tedy budoucí FF může založit účet u některé z fiktivních bank a může začít obchodovat.

Důležité 1 1.Před jménem firmy VŽDY uvádějte zkratku FF (fiktivní firma), aby nedocházelo k záměnám s reálnými firmami. 2.Kontrolujte si přístupnost firemní ové schránky, velmi často se stává, že vám nedochází odpovědi, protože je přeplněna nebo zablokována kvůli spamu. 3. Podepisujte se nejen svým jménem, ale i jménem firmy, kterou zastupujete. 4. Pamatujte si údaje o své firmě, pokud uvedete jiné informace, vrátíme vám vaše podání.

Důležité 2 5. Jste jedna firma a budete i nadále (i když budete jednat s různými úřady) budete mít stále stejné majitele (společníky), stejné jednatele (statutární orgán), stejnou oblast činnosti (předměty podnikání), stejnou dobu zahájení (či ukončení) podnikání, stejné adresy apod.; budete mít stále stejné majitele (společníky), stejné jednatele (statutární orgán), stejnou oblast činnosti (předměty podnikání), stejnou dobu zahájení (či ukončení) podnikání, stejné adresy apod.; pokud tyto údaje identifikující vaši firmu uvedete špatně, nelze vám vyhovět; pokud tyto údaje identifikující vaši firmu uvedete špatně, nelze vám vyhovět; pokud se rozhodnete ke změně v průběhu zakládání FF, musíte změnit vše, co jste již dříve zpracovali, sepsali a zaslali. pokud se rozhodnete ke změně v průběhu zakládání FF, musíte změnit vše, co jste již dříve zpracovali, sepsali a zaslali.

Důležité 3 6. Jméno FF konzultuje s Obchodním rejstříkem CEFIF, zda již uvedený název firmy není „obsazen“. 7. Jako sídlo FF se uvádí VŽDY škola, a to následujícím způsobem: typ školy (např. OA) a její adresa. 8. Statutárním orgánem u s.r.o. je VŽDY jednatel nebo jednatelé. 9. IČ přiděluje CEFIF a firma ho zjistí na fiktivnich-firem. fiktivnich-firemhttp:// fiktivnich-firem

Důležité Jména a první dvojčíslí RČ prosím uvádějte správná, abychom odlišili podle věku učitele od žáků, zbytek RČ a adresa trvalého bydliště jednatelů iodpovědného zástupce mohou být smyšlené. 11. Adresa hlavní provozovny je VŽDY totožná s adresou školy. 12. Doba ukončení podnikání – doporučujeme dobu neurčitou nebo doporučujeme dobu neurčitou nebo do konce školního roku (a tím konce FF). do konce školního roku (a tím konce FF).

Důležité Předmětem podnikání je činnost, kterou se firma zabývá, popsaná, přesně pojmenovaná v příloze Živnostenského zákona (novely) č. 130/2008 Sb. 14. Odpovědným zástupcem je osoba, která splňuje požadavky (především která splňuje požadavky (především kvalifikační a praxi) u dané profese, kvalifikační a praxi) u dané profese, tato osoba dále ve FF aktivně tato osoba dále ve FF aktivně nevystupuje, a je proto možné, nevystupuje, a je proto možné, aby se touto osobou stal vyučující aby se touto osobou stal vyučující předmětu FF. předmětu FF.

CD CEFIF 1 Zasíláme jej začátkem září do členských škol, které mají registrované FF. Naleznete na něm: výňatky nejdůležitějších zákonů a další informace, které pomohou při zakládání firmy výňatky nejdůležitějších zákonů a další informace, které pomohou při zakládání firmy všechny formuláře, které FF potřebuje ke svému založení všechny formuláře, které FF potřebuje ke svému založení CD CEFIF je každoročně aktualizované (užívejte vždy výhradně CD CEFIF pro daný školní rok).

CD CEFIF 2 Pokud byste CD do školy nedostali, ozvěte se a pošleme vám nové.

CD CEFIF 3 Každý úřad CEFIF má vlastní adresář a podadresáře. V adresářích naleznete každý soubor 2x. Jednou jako formulář k vyplnění a jednou jako vyplněný vzor.

CD CEFIF 4 Doporučujeme používat formuláře z CD CEFIF (pro aktuální školní rok), nebo z reálných úřadů ve vašem okolí. Na internetu se vyskytuje řada již neplatných formulářů, které si můžete stáhnout, složitě vyplňovat. Následně však musíme práci vrátit k přepracování, protože je použit již neplatný formulář. Pokud chcete využívat formuláře z internetu, ve vlastním zájmu si před vyplňováním zkontrolujte, že se jedná o platnou verzi.

EUROPEN CEFIF je přidruženým členem CEFIF je přidruženým členem sídlí v německém Essenu sídlí v německém Essenu české fiktivní firmy mohou oslovit zahraniční firmy přímo, nebo prostřednictvím CEFIF české fiktivní firmy mohou oslovit zahraniční firmy přímo, nebo prostřednictvím CEFIF české firmy se mohou účastnit zahraničních veletrhů (na kterých české firmy se mohou účastnit zahraničních veletrhů (na kterých nejedna česká firma dosáhla ocenění) nejedna česká firma dosáhla ocenění)