Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: 6,7,8,9 Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb CO JSME SE O NICH DOZVĚDĚLI V 7. TŘÍDĚ
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Významové poměry mezi souřadně spojenými větami
Několikanásobné větné členy
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/ , III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana.
Několikanásobné větné členy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Několikanásobné větné členy
PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.
Neohebné slovní druhy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Neohebné slovní druhy Český jazyk - 7. ročník.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Spojky.
Spojky.
Tvarosloví – neohebné slovní druhy
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
holé, rozvité, několikanásobné
Rozvíjející větné členy - opakování -
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Opakujeme vedlejší věty 3 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_06_Opakujeme vedlejší věty 3.
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_01 TÉMA:
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Předložky a spojky Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
3.Prezentace 9.tř..
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
Souvětí souřadné.
Spojky.
Rozvíjející větné členy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: 6,7,8,9 Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2. stupeň ZŠ Téma: Spojky Metodický list (anotace): Tato prezentace slouží nižším ročníkům k představení učiva o předložkách a spojkách, vyšším ročníkům pak ke zopakování a procvičení již známé látky. s. 3 charakteristika předložek s. 4 předložkový pád s. 5 druhy předložek s. 6 – 8 pravopis předložek s. 9 – 11 procvičování s. 12 charakteristika spojek s. 13 – 14 dělení spojek s. 15 procvičování

PŘEDLOŽKY A SPOJKY PREPOZICE KONJUNKCE

PŘEDLOŽKY Jsou slova neohebná, která se vyskytují ve spojení s podstatnými jmény, přídavnými jmeny, zájmeny a číslovkami. Samostatně se v řeči nevyskytují! Pozor! př. Honza šel kolem domu. Kolem je předložka, protože stojí před podstatným jménem. Honza šel kolem. Kolem je příslovce. Ptáme se : Kudy šel Honza?

Předložkový pád Předložka tvoří se svým jménem tzv. předložkový pád (předložkovou vazbu). Např. v domě; pro nás, u jezera Předložkový pád je ve větě jediným větným členem, a to nejčastěji příslovečným určením (jdeme do lesa), ale může být i předmětem (myslel na babičku), přívlastkem neshodným (voliéra pro ptáky) či doplňkem (byl zvolen za předsedu)

Druhy předložek vlastní ( na, s, k, před, pod, nad … ) nevlastní ( vedle, okolo ) - mohou být i jiným slovním druhem Stál vedle mne - “vedle” je předložka nevlastní. Byl úplně vedle - “vedle” je příslovce

Pravopis předložek s/se, z/ze Předložky s a z se v písmu rozlišují podle toho, s kterým pádem se ve větě pojí, a to bez zřetele k výslovnosti. 1. Se 7. pádem Se 7. pádem se pojí předložka s (se). Např. s bratrem, s přítelem, s matkou, s prací, se psem, se strojem, s nimi, se mnou, s každým, se všemi.

2. S 2. pádem S 2. pádem se pojí předložka z (ze). Té je možno užít ve spojení s 2. pádem vždy. Např. (jíst) z talíře, (vyjít) z domu, (vstát) ze židle, z postele, (sebrat) z podlahy, (přicházet) z náměstí, z hor, z dovolené, (poletovat) z květu na květ, (spadnout) z měsíce, (sejít) z cesty, z mysli, z očí, (vzít) vítr z plachet; ze strany, z hlediska, ze stanoviska, ze zřetele atd. Pozn. Jen v případě, kdy píšící považuje za potřebné naznačit předložkou východisko pohybu z povrchu pryč, popř. po povrchu dolů, může zvolit předložku s, např. (vzít) se stolu, se skříně.

Pozor! 3. Se 4. pádem Se 4. pádem se pojí předložka s; vyskytuje se pouze v knižních výrazech být s to, kdo s koho

Procvičování Doplňte s, se, z, ze. Otec pracuje __ těžebními stroji. Petr Procházka je nejvyšším žákem __ celé školy. Kdo mi __ tím pomůže? Vezmi si __ něj příklad. Zítra půjdu __ svým bratrem do kina. Mám ráda výrobky __dřeva. Jedl jsem výbornou marmeládu __ černého rybízu. Pomůžeš mi __ domácím úkolem? Přeložím to jedině __ slovníkem. Nevím, kdo __ nich to byl.

Doplňte předložky s (se), z (ze): Plavec skočil __ můstku do vody. Jirka nevycházel __ údivu. Nesnese se __ sestrou. Práce __ roztaveným sklem je pozoruhodná. Vezměte si __ něj příklad! Vrátil jsem se __ divadla. Neustále pobíhal __ místa na místo. Pojedu na výlet __ kamarádem. __ neděle na pondělí přišla prudká bouře. Četl jsem ukázku __ Čapkovy knihy Válka __ mloky. Sejde __ očí, sejde z mysli. Spokojil se __ málem. __ leknutí ztratil řeč. Pojď __ námi na koupaliště! Karel v horečce mluvil __ cesty. Nábytek __ dřeva je stále žádaný.

Maminka __ tatínkem, sýr __ mléka, víno __ Moravy, rakvička __ šlehačkou, pán __ zámku, bratr __ sestrou, hrad __ písku, pojď __ mnou, chléb __ máslem, hrnce __ nerezu, odešel __ domu, buchty __ mákem, fotky __ dovolené, tombola __ překvapením, srdce __ perníku, bouře __ blesky, mluvil __ babičkou, vidina __ hladu, chléb __ marmeládou, vichr __ hor, figurína __ vosku.

SPOJKY Spojky (neboli konjunkce) spojují věty nebo větné členy. Jde o neohebný, významově nesamostatný slovní druh. Ve větě nejsou žádným větným členem.

Spojky se rozdělují podle významových vztahů, které ve větě vyjadřují, na: 1) souřadicí (parataktické) spojky - k vyjádření koordinace mezi členy několikanásobného větného členu či mezi souřadnými větami, a to v poměru: slučovacím: a, i, ani, hned - hned, jak - tak stupňovacím: ba, ba i, dokonce i, nejen - ale i odporovacím: ale, avšak, však, nýbrž, jenže vylučovacím: nebo, anebo, buď - anebo, či vysvětlovacím (příčinném a důvodovém): neboť, vždyť, totiž, však důsledkovém: a proto, a tedy, tudíž, a tak

2) podřadicí (hypotaktické) spojky - k vyjádření významové závislosti, podřadnosti mezi větami a větnými členy, představují vztah: obsahový: že, aby, zda, když příčinný: protože, poněvadž, jelikož účelový: aby účinkový: tak - že, až, takže podmínkový: jestliže, -li, kdyby přípustkový: ačkoliv, třebaže, i když časový: když, jakmile, zatímco způsobový: tím - že, jako by výjimkový: leda, ledaže

Podtrhněte spojky a rozlište souřadicí a podřadicí: Spal, aby byl čilý, leč lomozící křeček jeho záměr překazil, neboť neustále hryzal do mříží a hlasitě dupal. Zůstal ve stínu, aby jej nezvaní návštěvníci nezahlédli, poněvadž jeho snahou bylo, aby přistihl nahrbeného lupiče a jeho kumpána při činu, ale nedopatřením shodil starou vázu, přestože se snažil splynout s okolím.

Použité zdroje: predpony-s-z/?kapitola=4 predpony-s-z/?kapitola=4 etu/e_learning/ucebnice_cj/cj6_predlozky_s_z etu/e_learning/ucebnice_cj/cj6_predlozky_s_z druhy-spojky.html druhy-spojky.html etu/e_learning/ucebnice_cj/cj7_spojky etu/e_learning/ucebnice_cj/cj7_spojky Český jazyk 6,7,8,9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Fraus 2005