Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1"— Transkript prezentace:

1 Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Vysvětlení pojmu a příklady
vitamíny jsou organické látky, které jsou základní a nepostradatelnou složkou lidské potravy chemicky jde o katalyzátory mnoha chemických reakcí, které probíhají v organismech příklady: vitamíny A, B, C, D, E, K Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Rozdělení vitamíny rozpustné v tucích vitamíny nerozpustné v tucích
A, D, E, K vitamíny nerozpustné v tucích B, C, H Obr. 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Vitamín A vitamín A – Retinol
zdroje: mrkev, salát, špenát, játra, mléko, maso význam v organismu: správná funkce očí zdravý vzhled pokožky v přebytku je jedovatý projevy nedostatku: šeroslepost, u žen menstruační potíže Obr. 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Vitamín D vitamín D – Kalciferol
zdroje: rybí tuk, ryby, mléko, maso, játra význam v organismu: správný růst kostí a zubů projevy nedostatku: u dětí křivice dospělí – zvýšená lámavost kostí bolesti kostí Obr. 4 – Vitamín D2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Vitamín E vitamín E – Tokoferol
zdroje: obilné klíčky, fazole, sojový olej, vejce, ořechy význam v organismu: likviduje nežádoucí látky v těle působí proti svalovým křečím projevy nedostatku: křeče v lýtkách Obr. 5 – Vitamín E Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Vitamín K vitamín K – Fylochinon
zdroje: zelené části rostlin, sojový olej, rajčata, játra význam v organismu: ovlivňuje srážlivost krve (pozitivně) projevy nedostatku: zvýšená krvácivost (dlouhé krvácení i z menších ran) Obr. 6 – Vitamín K3 Obr. 7 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Vitamín B vitamín B – mnoho druhů označených čísly (např. B1, B2, B6, B12) zdroje: většina z nich v mase, mléce, játrech, droždí význam v organismu: většina z nich působí na lidský metabolismus B1 – působí proti únavě B6 – je součástí enzymů Obr. 8 – Vitamín B6 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Vitamín C vitamín C – kyselina L-askorbová
zdroje: šípky, černý rybíz, citrusové plody, zelí, paprika význam v organismu: zvýšení obranyschopnosti zpomaluje stárnutí projevy nedostatku: krvácení dásní, zvýšená rychlost stárnutí Obr. 9 – Vitamín C Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Problematika vitamínů
nutný příjem vitamínů v potravě (stačí malé množství) – tělo si je nedovede samo vytvořit vitamíny lze do těla dostávat i ve formě provitamínů (např. beta-karoten = provitamín vitamínu A) nedostatek vitamínů v těle – způsobí vážné onemocnění – může vést i ke smrti jedince Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Použité zdroje informací
Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na Obr. 1 – Obr. 2 – Obr. 3 – Obr. 5 – Obr. 7 – Obr. 8 – Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na Obr. 4 – Obr. 6 – Obr. 9 – Ostatní informace byly vytvořeny z vlastních zdrojů. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google