Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Proteiny Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Proteiny Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 Proteiny Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Obr. 1

2 Vysvětlení pojmu a příklady ProteinyProteiny neboli bílkoviny jsou makromolekulární látky, které v organismech vznikají z aminokyselin. Obsahují atomy uhlíku, vodíku, kyslíku, ale také síry, dusíku a fosforu. PříkladyPříklady: imunoglobulin, elastin, keratin, kolagen aj. Obr. 2 – kolagen Obr. 3 – elastin

3 Funkce bílkovin Základní funkce:Základní funkce: –Pohybová –Pohybová (např. aktin a myozin) – jsou obsaženy mimo jiné ve svalech. –Stavební –Stavební – (např. keratin, elastin, kolagen) – jsou obsaženy např. ve vlasech, šlachách či kloubech. –Ochranná –Ochranná – (např. imunoglobuliny) – napomáhají při obraně organismu. –Transportní –Transportní – (např. hemoglobin) – zajištění přenosu jiných látek.

4 Rozdělení RostlinnéRostlinné –čočka, fazole, hrách ŽivočišnéŽivočišné –maso – nejvíce hovězí, méně pak kuřecí –vejce, mléko, sýry, aj. Tělo potřebuje oba druhy bílkovin. Nejprve probíhá rozklad bílkovin na jednodušší látky, poté tvorba tělu potřebných proteinů. Obr. 4 Obr. 5

5 Důkazové reakce bílkovin V lékařství mohou sloužit k určení bílkovin v moči apod. Xantoproteinová reakce –Ke zkoumanému vzorku přidáme konc. HNO 3, zahřejeme k varu a přidáme amoniak. –Přítomnost bílkoviny se projeví žlutooranžovým zbarvením. Biuretova reakceBiuretova reakce –Ke zkoumanému vzorku přidáme NaOH, poté přikapáváme modrou skalici. –Přítomnost bílkoviny způsobí modrofialové zbarvení. Zbarvení roztoku s bílkovinou

6 Pojmy DenaturaceDenaturace bílkovin –Pojem znamenající znehodnocení bílkovin. –Příklady škodlivých vlivů: vysoká teplota, kyseliny a hydroxidy, sloučeniny kovů. Esenciální AMKEsenciální AMK –Jsou to takové aminokyseliny, které člověk musí přijímat v potravě, nedokáže si je „vyrobit“. –Např. valin, leucin apod. Obr. 6 – valin (AMK)

7 Použité zdroje informací Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-10-11]. Dostupné pod licencí Free Art License na http://www.wikimedia.org. http://www.wikimedia.org Obr. 1 –http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Proteine_NEMO.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Proteine_NEMO.jpg Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-10-11]. Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org. http://www.wikimedia.org Obr. 2 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Collagen.pnghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Collagen.png Obr. 3 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elastin%C4%97Kremzl%C4%972.JPGhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elastin%C4%97Kremzl%C4%972.JPG Obr. 4 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Source_de_proteine.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Source_de_proteine.jpg Obr. 6 –http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Valine.pnghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Valine.png Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-10-11]. Dostupné pod licencí Public domain na http://www.wikimedia.org. http://www.wikimedia.org Obr. 5 –http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Meat.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Meat.jpg Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Proteiny Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google