Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sloučeniny v organismech

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sloučeniny v organismech"— Transkript prezentace:

1 Sloučeniny v organismech
SACHARIDY Jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku (C), vodíku (H) a kyslíku (O). Monosacharidy = jednoduché cukry Mají malé, jednoduché molekuly, nejčastěji z pěti nebo šesti atomů C. Jsou to sladké krystalické látky – dobře rozpustné ve vodě.

2 Sloučeniny v organismech
Příklad: glukosa (šestiuhlíkatý sacharid) Podle výskytu ve vinných hroznech se jí říká hroznový cukr. Glukosa je produktem fotosyntézy. U člověka je glukosa v krvi. Příklad: fruktosa (cukr ovocný) v medu, v ovoci

3 Sloučeniny v organismech

4 Sloučeniny v organismech
b) Disacharidy = 12 atomů uhlíku Nejvýzmanější je cukr, kterým sladíme, sacharosa (řepný, třtinový cukr), cukr mléčný – laktosa a cukr sladový – maltosa c) Polysacharidy (poly = mnoho) Vznikají z mnoha molekul jednoduchých sacharidů.

5 Sloučeniny v organismech

6 Sloučeniny v organismech
Jejich molekuly jsou velké. Látkám, které mají velké molekuly říkáme makromolekulární látky. Jsou ve vodě nerozpustné. Nejsou sladké. Podle funkce je rozdělujeme na zásobní a stavební.

7 Sloučeniny v organismech
Škrob je zásobní polysacharid rostlin. Vzniká v zelených buňkách rostlin z glukosy – produkt fotosyntézy. U živočichů je zásobním polysacharidem glykogen = vzniká v játrech z glukosy obsažené v krvi.

8 Sloučeniny v organismech
Mezi stavební polysacharidy rostlin patří celulosa = základní složka buněčné stěny u rostlin - vzniká v molekul glukosy v jiném uspořádání než u škrobu. Složitým sacharidem je chitin (složka buněčné stěny hub a vnější kostry hmyzu) – má do molekul zabudovaný dusík.

9 Sloučeniny v organismech

10 Sloučeniny v organismech
II. LIPIDY Patří mezi přírodní látky – mají v molekuly atomy C, H a O. Důležitá vlastnost = nerozpustnost ve vodě. Jsou stavebními látkami cytoplazmatické membrány všech buněk. Nejznámější z lipidů jsou tuky (zásobní látky živočichů) a oleje (zásobní látky rostlin)

11 Sloučeniny v organismech
III. BÍLKOVINY Jsou makromolekulární látky, obsahují C, H, O + vzácné atomy dusíku a síry. Vznikají v buňkách z jednodušších látek – dvaceti různých aminokyselin. Jsou ve vodě nerozpustné, jen některé se ve vodě rozpouštějí – tvoří koloidní roztoky.

12 Sloučeniny v organismech
Vlivem vysoké teploty, silných minerálních kyselin a některých těžkých kovů mění trvale svou strukturu – tzv. denaturace (např. při vaření vejce). V organismu mají bílkoviny funkci stavební (bílkoviny vlasů, nehtů nebo svalových vláken).

13 Sloučeniny v organismech
Funkce i transportní = přenášejí různé chemické látky (složená bílkovina hemoglobin v krvi), uplatňují se při svalovém stahu aj. IV. NUKLEOVÉ KYSELINY (NA) Ve stavbě se opakují tři základní části: zbytek monosacharidu, zbytek kyseliny fosforečné – fosfát – a zbytek dusíkaté sloučeniny, tzv. báze.

14 Sloučeniny v organismech
Podle monosacharidů rozlišujeme: A) kyselina deoxyribonukleová (DNA) B) kyselina ribonukleová (RNA) V DNA jsou „zakotveny“ dědičné informace.


Stáhnout ppt "Sloučeniny v organismech"

Podobné prezentace


Reklamy Google