Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VARN Á ZAŘÍZENÍ. Vaření patří k velmi častému způsobu tepelného zpracování v cukrářských dílnách Vaří se různé …………..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VARN Á ZAŘÍZENÍ. Vaření patří k velmi častému způsobu tepelného zpracování v cukrářských dílnách Vaří se různé ………….."— Transkript prezentace:

1 VARN Á ZAŘÍZENÍ

2 Vaření patří k velmi častému způsobu tepelného zpracování v cukrářských dílnách Vaří se různé …………..

3 P LYNOVÁ OHŘÍVACÍ STOLIČKA Nejčastěji se používá plynová stolička, která je určena pro nádoby s větším obsahem Stolička je vybavena termoelektrickou zapalovací pojistkou (zabraňuje úniku nezapáleného plynu) Pod plynovým hořákem je přetokový plech, který zachycuje přeteklý rozvar a jiné nečistoty.

4 Plynová stolička – obrázek nakresli

5 V ARNÉ KOTLE Ve větších provozech Podle způsobu vytápění rozeznáváme kotle s ohřevem parním, plynovým nebo elektrickým

6

7 D UPLIKÁTOROVÉ VARNÉ KOTLE Mají dvojitý plášť Menší kotle jsou buď pevné nebo sklopné U větších kotlů je provedení vždy pevné a vařený obsah se odvádí výpustným kohoutem, který je asi půl metru nad zemi Každý kotel má pojistný ventil, který udržuje přetlak páry Můžou mít různou velikost

8 K OTEL S MÍCHÁNÍM, POUŽÍVÁ SE NA PUDINKY, POLÉVKY, NÁPLNĚ

9 VARNÝ KOTEL

10 V AKUOVÉ VARNÉ KOTLE Zařízení je vybaveno teploměrem a tlakoměrem, někdy i měřičem podtlaku Tato zařízení se používají spíše v cukrovinkářské výrobě Umožňují zpracovat až několik set kilogramů hmoty za hodinu Co je to vakuum???

11 S MAŽÍCÍ ZAŘÍZENÍ Používají se pro výrobu smažených výrobků. Například: …… Patří zde smažící pánve, fritézy a kontinuální smažící zařízení

12 S MAŽÍCÍ PÁNVE Jsou to nádoby s plochým dnem, kde se smažící olej zahřívá na požadovanou teplotu. Ohřev smažícího oleje se může provádět: 1. nepřímo přes dno pánve – nevýhodou je vysoká teplota dna smažící pánve, na kterém se připalují usazené nečistoty. Další nevýhodou je nerovnoměrné rozložení teploty, což způsobuje i přepalování tuku a tím i horší jakost výrobků. 2. přímým ohřevem - spirály jsou ponořené v oleji o

13 F RITÉZY  Mají přímý vnitřní ohřev  Výhodou je rovnoměrné rozložení teploty  Fritézy se uplatňují pouze u malých výkonů nebo při příležitostné výrobě smažených výrobků  Fritézy mají daleko větší uplatnění v kuchařském oboru

14

15 K ONTINUÁLNÍ SMAŽÍCÍ ZAŘÍZENÍ Používá se vždy přímý ohřev Smažící pánev je obdélníkového tvaru, používají se při smažení koblih nebo vdolků Pohyb koblih v pánvi zajišťuje tyčkový dopravník, který posouvá koblihy na hladině tuku Koblihy bývají od sebe rozděleny zabudovanými lištami Přibližně v polovině délky smažící pánve je obraceč, který obrátí koblihy o 180°C a druhá polovina koblihy se po zbývající délce pánve usmaží Na konci vany je vynášecí zařízení, doplněné plničkou náplní

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26 O VĚŘOVÁNÍ VĚDOMOSTÍ ŽÁKŮ 1. Co je to vaření? 2. Popiš duplikátorové varné kotle 3. Podle způsobu vytápění rozeznáváme kotle s ohřevem ………. dopiš větu 4. Jaké znáš další varné zařízení? 5. Co je to smažení? 6. Co patří mezi smažící zařízení? 7. Popiš kontinuální smažící zařízení na koblihy nakresli obrázek. 8. Co se v cukrářské výrobě vaří a co smaží? Napiš alespoň 5 příkladů


Stáhnout ppt "VARN Á ZAŘÍZENÍ. Vaření patří k velmi častému způsobu tepelného zpracování v cukrářských dílnách Vaří se různé ………….."

Podobné prezentace


Reklamy Google