Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva."— Transkript prezentace:

1 Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva

2 Co jsou plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na sebe přitažlivou silou. Vnější projevy plynů: - plynná tělesa nemají svůj tvar, ale mají tvar podle nádoby, - plynná tělesa nemají vlastní objem, ale vyplňují vždy celý objem nádoby, - plynná tělesa nemají volný povrch (hladinu), - plyny jsou stlačitelné, - plyny vedou elektrický proud jen za určitých speciálních podmínek, - teplo se v plynech může šířit prouděním Výše zmíněná pravidla platí, pokud zanedbáme gravitaci (což pro pokusy v malém bez problémů lze). Plyn může být také držen pohromadě gravitací, a tvořit tak atmosféru planety nebo planetu samou. Pro zjednodušené zkoumání vlastností plynů se používá ideální plyn. Skutečný plyn nebo též reálný plyn má na rozdíl od ideálního plynu také viskozitu (neboli vnitřní mechanický odpor) a nedá se dokonale stlačit

3 Ukázka

4 Přístroje  Rtuťový tlakoměr Barograf Výškoměr Vývěva

5 Atmosféra jetéž techn. označení jednotky intensitv tlaku, sloužící k měření napětí plynův a par. Dříve definována jednotka ta jako tlak, který jest v rovnováze s tlakem rtuťového sloupce 760 mm vysokého při teplotě 0°C. Tlak ten obnáší 1,0336 kg na 1 cm2 Tato »stará [Atmosféra]. « nahrazena nyní obecně » [Atmosféra]-rou novou«, totiž tlakem 1 kg na 1 cm2, kterýž tlak je v rovnováze se sloupcem rtuti 735,2 mm vysokým při 0° V Rakousku bývala druhdy v užívání [Atmosféra]. působící tlakem 12 3/4 víd. libry na 1 ZNAK víd. (1,029 kg na 1 cm2), v Anglii a Americe pak nazývá se » [Atmosféra]-rou« tlak 15 angl. liber na čtverečný palec angl. (1,055 kg na 1 cm2). S konvencionální jednotkou » [Atmosféra] « nesmí se másti tlak vzduchu, který jest arci proměnný. Hjš.

6 Torricelliho pokus pokus dokazující existenci atmosférického tlaku a tím i hmotnostní povahu Na jednom konci zatavená, asi 1 metr dlouhá trubice se naplní po okraj rtutí (Torricelliho trubice), otevřený konec se přidrží, trubice se obrátí, vloží do nádoby se rtutí a uvolní. Výška rtuti se v trubici ustálí na (stálé) výšce h = 0,75 m. Provedením pokusu vznikne v trubici nad rtutí vakuum a hydrostatický tlak p = p gh rtuťového sloupce (p hustota rtuti-13534g.cm-3, g tíhové zrychlení) je roven atmosfériokému tlaku. Pokus je konstrukčním základem rtuťových barometrů a vychází z něho dříve užívané měření tlaku v mm rtuťového sloupce.

7 Torricelliho pokus p = h . ρ . g = 0,76 . 13500 . 10 = 102 600 Pa
Evangelista Torricelli

8 Přetlak Tlak v nádobě větší než atmosférický

9 Podtlak Tlak v nádobě menší než atmosféricky

10 Pokus .


Stáhnout ppt "Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva."

Podobné prezentace


Reklamy Google