Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová"— Transkript prezentace:

1 Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Změny skupenství Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová

2 Obsah 1. Skupenství a) pevné b) kapalné c) plynné 2. Změny skupenství
3. Sublimace a desublimace 4. Tání a tuhnutí 5. Vypařování a kapalnění 6. Var 7. Skupenské teplo tání

3 Pevné skupenství Pevná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice látky vázány ve svých „pevných“ polohách, kolem kterých kmitají.

4 Kapalné skupenství Kapalná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice látky relativně blízko sebe, ale nejsou vázány v pevných polohách a mohou se pohybovat v celém objemu.

5 Plynné skupenství Plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na sebe přitažlivou silou.

6 Změny skupenství Led je pevná krystalická látka, nemění svůj tvar.
Voda je kapalina. Snadno mění svůj tvar, ale její objem se skoro nemění. Vodní pára je bezbarvý průhledný plyn, snadno mění svůj tvar i objem.

7

8 Sublimace a desublimace
Sublimace – je přeměna pevné látky na plynnou Desublimace – je přeměna plynné látky na pevnou

9 Tání a tuhnutí TÁNÍ - dosáhne-li krystalická látka určité teploty, mění se v kapalinu. Například přidání soli v zimě na zmrzlý led na chodníku. Tím se sníží jeho teplota tání a při okolní teplotě nižší než 0 °C začne tát. TUHNUTÍ - Ochlazujeme-li kapalinu vzniklou táním krystalické látky, mění se při teplotě tuhnutí v pevné těleso.

10 Vypařování a kapalnění
VYPAŘOVÁNÍ - přeměna kapaliny v páru se nazývá vypařování. Kapalina se vypařuje na volném povrchu při kterékoliv teplotě. Různé kapaliny se při téže teplotě vypařují různě rychle. KAPALNĚNÍ - obrácený děj k vypařování je kapalnění (kondenzace). Při tomto ději odevzdává látka svému okolí skupenské teplo kondenzační.

11 Var Vypařování probíhá tak dlouho, až nastane dynamická rovnováha, kdy se páry nad kapalinou stanou sytými. Ve většině případů je nad povrchem kapaliny kromě jejich sytých par také vzduch, který proces vypařování ovlivňuje. Průběh vypařování při dané teplotě závisí na poměru napětí sytých par a atmosférického tlaku.

12 Skupenské teplo tání Je teplo, které pevnému tělesu s teplotou tání musíme dodat, aby se změnilo na kapalinu o teplo tání. Vzorec: Lt = m . lt


Stáhnout ppt "Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová"

Podobné prezentace


Reklamy Google