Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník"— Transkript prezentace:

1 Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

2 Tání V pevné látce jsou částice pevně uspořádány, každá částice má svoje místo, kolem kterého kmitá. Když pevnou látku zahříváme, částice kmitají rychleji. Při dostatečném zvýšení teploty se částice ze své pevné polohy utrhnou a začnou se volně pohybovat. V tento okamžik se začne pevná látka měnit na kapalnou. Tomuto ději říkáme tuhnutí a říkáme, že látka taje. Teplota tání tt – teplota, při které se pevná látka začne měnit na kapalnou. Látky mají při normálním atmosférickém tlaku mají rozdílné teploty tání.

3 Tuhnutí Když kapalnou látku chladíme, začne při určité teplotě tuhnout a měnit se na látku pevnou. Částice, které se volně pohybovaly, se při snižování teploty pohybují stále pomaleji až se k sobě přitáhnou a usadí se v určité poloze, kolem které pak kmitají. Z kapaliny se stává látka pevná. Tomuto ději říkáme tuhnutí a říkáme, že látka tuhne. Teplota tuhnutí – teplota, při které se kapalná látka začne měnit na pevnou. Teplota tání a tuhnutí je u krystalických látek stejná.

4

5 Skupenské teplo tání je teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání.
Značíme Měrné skupenské teplo tání je teplo, které přijme 1 kilogram pevné látky, jestliže se za teploty tání celý přemění na kapalinu téže teploty. Jednotka

6 Použité zdroje: Učebnice Fyziky 8 pro základní školy a víceletá gymnázia - FRAUS


Stáhnout ppt "Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google