Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová"— Transkript prezentace:

1 Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Změny skupenství Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová

2 Obsah Co je to skupenství? Pevné skupenství Kapalné skupenství
Plynné skupenství Tání a tuhnutí Měrné skupenské teplo tání Měrné skupenské teplo tuhnutí Sublimace a desublimace Kapalnění (kondenzace) Vypařování Var Měrné skupenské teplo varu

3 Co je skupenství? Konkrétní stav formy látky, charakterizován především uspořádáním částic v látce a projevující se typickými vlastnostmi. Tři různá skupenství (plynné, kapalné a pevné) se od sebe liší jen tím, jak jsou tyto molekuly od sebe a jak jsou uspořádany. Mezi skupenství dále patří plazma.

4 Skupenství

5 Pevné skupenství Zachovává si tvar, ale mění objem.
Základní vlastností pevného skupenství je uspořádání částic látky v pravidelnou krystalovou mřížku.

6 Pevné skupenství

7 Kapalné skupenství Tělesa nezachovávají tvar a nemění svůj objem a také je nemůžeme stlačit. Částice se pohybují blízko sebe, působí na sebe silami. Kapalinu je nutno uchovávat v nádobách, protože nedokáže udržet svůj tvar-rozlívá se.

8 Plynné skupenství Mění svůj tvar i objem.
Dá se snadněji stlačit než kapalina. Molekuly poletují velkou rychlostí a často se mezi sebou srážejí. Srážka trvá však jen několik minut.

9 Tání a tuhnutí Tání je přechod od pevné látky ke kapalině.
Tuhnutí je přechod od kapaliny k pevné látce. Každá chemicky čistá krystalická látka taje i tuhne při stejné teplotě. Při dosažení teploty tání se dostávají částice tak daleko od sebe, a proto se látka stává kapalnou.

10 Tuhnutí a tání

11 Měrné skupenské teplo tání
Je určeno množstvím tepla, které musíme dodat 1 kg pevné látky zahřáté na teplotu tání, aby se změnila na kapalinu o téže teplotě.

12 Měrné skupenské teplo tuhnutí
Je určeno množstvím tepla, které musíme odebrat 1 kg pevné látky zahřáté na teplotu tání, aby se změnila na kapalinu o téže teplotě.

13 Sublimace a desublimace
Sublimace je přechod od pevné látky k plynné látce. Desublimace je přechod od plynné látky k pevné látky. Sublimaci i desublimaci pozorujeme i u látek, které tají.

14 Sublimace a desublimace

15 Kapalnění (kondenzace)
Kapalnění neboli kondenzace je přeměna plynu na kapalinu-říkáme, že se sráží, protože molekuly, které v páře osamoceně poletovaly, se shlukují a vytvářejí malé kapičky. Kapalnění je opakem tání a tuhnutí a také vypařování.

16 Kapalnění

17 Vypařování Vypařování je přeměna kapaliny v páru, probíhá za každé teploty pouze na povrchu kapaliny, pokud nedosáhne teploty varu. Při vypařování se kapalina ochlazuje.

18 Var Var je přeměna kapalné látky na plynou.
Var probíhá v celém objemu kapaliny, ale pouze při teplotě varu. Teplota varu závisí na tlaku, který působí na kapalinu. Se vzrůstajícím tlakem se teplota varu zvyšuje a naopak.

19 Var

20 Měrné skupenské teplo varu
Je určeno množstvím tepla, které musíme dodat 1 kg kapaliny zahřáté na normální teplotu varu, aby se změnila na páru o téže teplotě.

21 Prameny čerpání Knížky Internet Vlastní hlavy Pomoc starších kamarádů


Stáhnout ppt "Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová"

Podobné prezentace


Reklamy Google