Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník"— Transkript prezentace:

1 Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

2 Elektrický proud je usměrněný pohyb volných částic
s elektrickým nábojem. Kovový vodič - volné elektrony Vodné roztoky solí, kyselin a zásad (elektrolyty) - volné kationty a anionty Plyny - volné ionty a elektrony Elektrickým obvodem prochází elektrický proud, je-li v něm zapojen zdroj elektrického napětí a obvod je uzavřen. Směr elektrického proudu ve vnější části obvodu se nazývá směr od kladného pólu zdroje napětí k zápornému pólu zdroje napětí.

3 Elektrický proud je základní fyzikální veličina.
Značíme I Jednotka A ampér 1 mA = 0,001 A = 10-3 A 1 µA = 0, A = 10-6 A 1 kA = A = 103 A Jednotka ampér byla pojmenována podle francouzského vědce André Marie Ampéra.

4 Elektrický proud je fyzikální jev.
Elektrický proud můžeme vyjádřit pomocí náboje Q, který projde vodičem za čas t. Vodičem prošel za 5 sekund náboj 10 coulombů. Jaký proud vodičem procházel? Q = 10 C t = 5 s I = ? A Vodičem prošel proud 2 A.

5 Elektrické napětí Značíme U Jednotka V volt 1 kV = V = 103 V 1 mV = 0,001 V = 10-3V K tomu, aby elektrický proud procházel vodičem, je potřeba, aby mezi oběma konci vodiče bylo napětí. Elektrické napětí je určeno jako práce vykonaná elektrickými silami při přemísťování kladného jednotkového elektrického náboje mezi dvěma body v prostoru. Jednotka byla nazvána podle italského fyzika Alessandra Volty.

6 Otázky a úkoly Náboj autobaterie je C. Jak velký stálý proud by tato baterie mohla poskytovat po dobu 24 hodin? Co je zdrojem el. proudu v mobilních telefonech, akuvrtačkách? Proč se musí tato zařízení občas zapojit k elektrické síti?

7 Řešení: 1. t = 24 h = s I = / A = 2,3148 A 2. Baterie - akumulátory, opakované nabíjení

8 Použité zdroje: Učebnice Fyziky 8 pro základní školy a víceletá gymnázia – FRAUS Učebnice Fyziky 8 pro základní školy - Prometheus


Stáhnout ppt "Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google