Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

zpracovaný v rámci projektu EU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "zpracovaný v rámci projektu EU"— Transkript prezentace:

1 zpracovaný v rámci projektu EU
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu: CZ.1.07 / / Šablona: III/2: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 17F - Elektřina Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_17F_02 Cílová skupina: Žáci 2. stupně – 9. ročník Ověření ve výuce: ANO Třída: 9. Datum:

2 Elektrický proud Mgr. Ilona Kosová
Téma: Elektrický proud Autor: Mgr. Ilona Kosová Anotace: Materiál je určen pro práci na interaktivní tabuli nebo pro práci s ICT technikou. Prezentuje výklad nového učiva elektrický proud; doplněno měřeními elektrického proudu v jednoduchém obvodu a výpočty praktických příkladů. Klíčová slova: Elektrický proud, elektrický obvod, ampérmetr, náboj, čas, A. M. Ampér Metodické poznámky: Sestavení obvodů a měření v nich můžeme dělat se žáky jako skupinovou nebo laboratorní práci. Příklady na procvičení mohou sloužit jako domácí úkol nebo skupinová práce. Na internetu se dozví informace o Ampérovi. K řešení příkladů mohou žáci použít kalkulačky.

3 ELEKTŘINA Elektrický proud

4 Elektrický proud definujeme jako uspořádaný pohyb nabitých částic.
Dobrými vodiči jsou kovy, některé vodné roztoky, ionizované plyny a polovodiče.

5 Podmínky vedení proudu
Tělesa musí obsahovat volné částice s elektrickým nábojem. Těleso musí být připojeno ke zdroji elektrického napětí, aby v tělese bylo udržováno elektrické pole.

6 Účinky elektrického proudu
Žárovka svítí Drát se zahřívá Zvonek zvoní Z cívky se stane magnet Elektrická jiskra, výboj …….

7 Směr elektrického proudu
Směr elektrického proudu byl stanoven dohodou od kladného pólu zdroje k zápornému pólu zdroje. Skutečný směr proudu je ale opačný, od minus k plus.

8 Elektrický proud : I Jednotka : A ( ampér ) Výpočet : I = Q : t
_Označení Elektrický proud : I Jednotka : A ( ampér ) Elektrický proud vypočítáme tak, že zjistíme celkový elektrický náboj, který projde průřezem vodiče za 1 sekundu. Výpočet : I = Q : t

9 Jednotka, ampér, byla pojmenována podle francouzského vědce A. M
Jednotka, ampér, byla pojmenována podle francouzského vědce A. M. Ampéra.

10 A Měření proudu Proud měříme ampérmetrem Schematická značka
Ampérmetry dělíme na: Digitální Ručkové A

11 Musíme vybrat jeho správný měřící rozsah.
digitální ručkový školní, demonstrační Při jeho zapojení musíme dbát na správnou polaritu (kladnou svorku ampérmetru propojujeme s kladným pólem zdroje !!). Musíme vybrat jeho správný měřící rozsah.

12 2. 1. 3. Zapojení ampérmetru Skupinová práce:
připravíme si elektrotechnické součástky – vodiče, žárovka, zdroj, spínač, ampérmetr 2. 1. 3. Do všech míst elektrického obvodu budeme postupně zapojovat ampérmetr.

13 1. Ukázkové zapojení ampérmetru
Ampérmetr zapojíme mezi zdroj a žárovku. Zapíšeme správnou velikost proudu.

14 Postup: 1. Protože je ampérmetr zapojen na rozsah 0,6 A, musíme se dívat na spodní stupnici. 2. Zjistíme, čemu odpovídá 1 dílek 3. 1 dílek odpovídá 0,02 A 4. Ampérmetr ukazuje 0,4 A. Rozsah ampérmetru je zapojen na 0,6 A.

15 VÝSLEDKY ZAPISUJEME DO TABULKY
2. 1. 3. Umístění ampérmetru Velikost proudu 1. 2. 3.

16 Elektrický proud je ve všech místech elektrického obvodu stejný.

17 VÝPOČET ELEKTRICKÉHO PROUDU
Průřezem vodiče projde náboj 240 mC za 2 minuty. Jak velký elektrický proud v miliampérech protéká obvodem? Q = 240 mC = 0,24 C t = 2 min = 120 s I = ? ( A ) I = Q : t I = 0,24 : 120 I = 0,002 A = 2 mA Obvodem protéká elektrický proud 2 mA.

18 Procvičování Jak velký proud protéká obvodem, když za 15 sekund prošel průřezem vodiče celkový náboj 4,5 C ? Jak velký náboj prošel průřezem vodiče, jestliže obvodem protéká proud 3 mA po dobu 1 minuty? Za jak dlouho projde vodičem náboj 50 mC, když obvodem protéká proud 4 mA? Řešení: 1. 0,3 A, ,8 C, ,5 s

19 Zdroje: Texty a fotografie vlastní -obrázky: André Marie Ampère. [online] [cit ]. Dostupné jako volné dílo z: < software: MICROSOFT CORPORATION. Microsoft®OfficePowerPoint® 2003 ( ). Součást produktu Microsoft Office Professional Edition Copyright © Microsoft Corporation [software]. Oprávněný uživatel: Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace.


Stáhnout ppt "zpracovaný v rámci projektu EU"

Podobné prezentace


Reklamy Google