Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník"— Transkript prezentace:

1 Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

2 Elektrický náboj – odvozená fyzikální veličina, která nepopisuje samotná tělesa, ale jejich stav.
Značíme Q Jednotka C coulomb Při vzájemném tření dvou látek se mohou tělesa zelektrovat. Okolo zelektrovaného tělesa je elektrické pole. V elektrickém poli na zelektrovaná tělesa působí přitažlivá nebo odpudivá elektrická síla. Velikost el. síly se zmenšuje s rostoucí vzdáleností od tělesa, které je zdrojem elekrického pole.

3 Atom se skládá z jádra protony – p+ neutrony – n0 a obalu elektrony – e- U neutrálního atomu je počet elektronů a protonů stejný.

4 Elementární elektrický náboj je nesmírně malý
Elementární elektrický náboj je nesmírně malý. Je to nejmenší možná velikost elektrického náboje. Značíme e. Náboj e má proton, náboj –e má elektron. e = 0, C = 1, C = = 0,16 aC (attocoulombu) Všechna nabitá tělesa mají náboj vyjádřený v násobcích tohoto malého náboje. Ionty mohou mít náboj e, 2e, 3e nebo - e, - 2e, - 3e …

5 Za určitých okolností může dojít k odtržení některých elektronů z obalu atomu - vznikne kladný iont - kationt. Někdy naopak mohou být do obalu atomu přijaty další elektrony - vznikne záporný iont - aniont. Elektroskopem zjišťujeme, zda je těleso elektricky nabité, popřípadě zda je jeho náboj kladný či záporný.

6 Vodič a izolant elektrického proudu
Některé látky vedou elektrický proud - jsou vodiči el. proudu. Např. kovy, roztoky, plyny. Jiné naopak vůbec nevedou el. proud nebo velmi málo - to jsou elektrické izolanty. Např. plasty, sklo, suché dřevo, papír.

7 Použité zdroje: Učebnice Fyziky 8 pro základní školy a víceletá gymnázia – FRAUS Učebnice Fyziky 8 pro základní školy - Prometheus


Stáhnout ppt "Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google