Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."— Transkript prezentace:

1 Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Atom Atom je nejmenší stavební částice hmoty.
Atom se skládá z dalších menších částic: protonů, elektronů a neutronů. Protony a elektrony jsou nositelé elektrického náboje. Proton má kladný elektrický náboj a elektron má záporný elektrický náboj. Oba elektrické náboje jsou stejně veliké a liší se pouze orientací. V atomu je stejný počet elektronů a protonů, proto je výsledný elektrický náboj atomu nulový (neutrální).

3 Elementární elektrický náboj
Elementární elektrický náboj je nejmenší možný el. náboj. Jeho nositelé jsou právě elektron a proton. Každý jiný el. náboj je tvořen n-násobkem základního elementárního el. náboje, kde n je přirozené číslo. Značka elementárního el. náboje je e . Hodnota e je: e = 1, C

4 Elektrický náboj 1 C = 6.1018 e Elektrický náboj má značku Q.
Jednotka el. náboje je Coulomb [kulomb] značka C. Měřidlo el. náboje je elektroskop (velikost) a elektrometr (velikost i orientaci). El. náboj není možné zničit ani vytvořit. Můžeme ho vyrobit například pomocí tření nebo chemickými reakcemi. Kolem každého el. náboje se nachází elektrické pole. V el. poli působí na el. nabitá tělesa elektrická síla. 1 C = e

5 Vlastnosti el. náboje Při elektrování tělesa se přenáší elektrony mezi tělesy. Těleso s kladným el. nábojem má nedostatek elektronů. Těleso se záporným el. nábojem má nadbytek elektronů. Souhlasně zelektrovaná tělesa se odpuzují, nesouhlasně se přitahují. El. náboj je možné tzv. uzemnit, to znamená odvést do země. Elektrický náboj se může nasávat (hromosvod) i sršet (jiskra). Elektrický náboj se rozprostře vždy na vnějším povrchu tělesa (Faradayova klec).

6 Zdroje Fyzika pro 8. ročník základní školy,
SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., Praha (Str. 44 – 51)


Stáhnout ppt "Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky."

Podobné prezentace


Reklamy Google