Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 8 Tematický okruh Elektrický proud Téma Elektrický náboj Název VY_32_INOVACE_8_25_elektricky_naboj Určení 8. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Březen 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Prezentace opakuje a rozšiřuje učivo o elektrickém náboji.

2 Elektrický náboj Co již víme z 6. ročníku :
Tělesa se zelektrují (elektricky nabijí) nejčastěji třením. Nabité těleso a nenabité se vždy přitahuje. Zelektrovaná tělesa na sebe silově působí. Souhlasně nabitá tělesa se odpuzují, nesouhlasně nabitá tělesa se přitahují. Plasty se nabijí záporně, sklo se nabije kladně. K popisu stavu zelektrovaných těles zavádíme fyzikální veličinu elektrický náboj. Značíme jej Q a jeho jednotkou je coulomb (C).

3 Elektrický náboj Zopakujme si, co víme o atomu, jako příklad použijeme atom hélia: V obalu jsou záporně nabité elektrony. V jádře jsou kladně nabité protony a neutrony, které jsou bez náboje. U neutrálních atomů je počet protonů a elektronů stejný. Elektricky neutrální (nenabitá) tělesa obsahují stejný počet protonů i elektronů.

4 Elektrický náboj Odebráním nebo přidáním elektronu se neutrálnost atomu poruší: V případě odebrání elektronu převládají protony v jádře, vznikne kladný iont. Pokud neutrálnímu atomu elektron přidáme, převládají elektrony v obalu, vznikne záporný iont. Vyzkoušej na simulaci.

5 Elektrický náboj Co se tedy děje, když nafukovací balónek nabijeme záporně třením o vlasy? Atomům ve vlasech elektrony chybí, převládá v nich kladný náboj, vlasy jsou nabité kladně. Na balónek se díky tření přenesly elektrony z vlasů, balonek je nabitý záporně. Vyzkoušej na simulaci.

6 Elementární náboj je velmi malý:
Elektrický náboj Elektrický náboj může být kladný i záporný. Nejmenší možné velikosti elektrického náboje se říká elementární náboj (e). Náboj e má proton, náboj –e má elektron. Elementární náboj je velmi malý: e = 0, C = 1, C Kladné ionty mohou mít náboj e, 2e, 3e… Záporné ionty mohou mít náboj –e, –2e, – 3e…

7 Elektrický náboj Použité zdroje:
RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google