Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 8 Tematický okruh Zvukové jevy Téma Kmitavý pohyb Název VY_32_INOVACE_1_25_kmitavy_pohyb Určení 8. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Únor 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Prezentace seznamuje žáky s fyzikálními veličinami popisujícími kmitavý pohyb.

2 Kmitavý pohyb Pohyby, při kterých výchylka opakovaně roste a klesá, se nazývají kmitavé pohyby. Kyvadlo u hodin. Větev stromu ve větru. Struna na kytaře. Hlavička na pružině. Křídlo letící mouchy.

3 Kmitavý pohyb Kmitavé pohyby, při kterých se časový průběh výchylky pravidelně opakuje, jsou periodické kmitavé pohyby. Zvláštním případem jsou pohyby harmonické. Takovým pohybem je například kmitání závaží na pružině. 0,5 1 2 -1 -2 Časový průběh periodického kmitavého pohybu:

4 Kmitavý pohyb Fyzikální veličiny popisující kmitavý pohyb:
Frekvence f (Hz - hertz) – udává, kolikrát se perioda zopakuje za 1 s. 2 1 Amplituda y (m) – největší výchylka. 0,5 1 -1 -2 Perioda T (s) – nejkratší doba, za kterou se časový průběh kmitavého pohybu opakuje.

5 Kmitavý pohyb Vztah mezi frekvencí f a periodou T:
Mezi periodou a frekvencí je nepřímá úměra: Kolikrát se zvětší perioda, tolikrát se zmenší frekvence. (a naopak) Frekvence Hertz (Hz) Perioda sekunda (s)

6 Kmitavý pohyb Příklad 1:
Včela kmitá svými křídly s frekvencí 230 Hz. Jak dlouho trvá jeden kmit? Zápis: Výpočet: Odpověď: Perioda kmitu včelích křídel trvá 0,0043 s.

7 Kmitavý pohyb Příklad 2:
Perioda kmitu metronomu je 0,5 s. S jakou frekvencí metronom kmitá? Zápis: Výpočet: Odpověď: Metronom kmitá s frekvencí 2 Hz.

8 Kmitavý pohyb Použité zdroje:
RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google