Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 7 Tematický okruh Plyny Téma Archimédův zákon pro plyny Název VY_32_INOVACE_9_23_archimeduv_zakon_pro_plyny Určení 7. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Duben 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žáci na konkrétních příkladech objeví důsledky Archimédova zákona pro plyny.

2 Archimédův zákon pro plyny
fdfdfdf Archimédův zákon pro plyny I v atmosféře platí Archimédův zákon. Každé těleso „ponořené“ do atmosféry je nadlehčováno vztlakovou silou. Tedy nejen balónek naplněný heliem, horkovzdušný balón nebo vzducholoď! Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře je rovna tíhové síle, která by působila na vzduch s objemem tělesa.

3 Archimédův zákon pro plyny
fdfdfdf Archimédův zákon pro plyny Velikost vztlakové síly závisí na hustotě vzduchu, objemu tělesa a gravitačním zrychlení. Připomeňme si: Vztlaková síla Newton (N) Hustota vzduchu Kilogram na metr krychlový ( ) Gravitační zrychlení Newton na kilogram ( ) g = 10 Objem tělesa Metr krychlový (m3)

4 Archimédův zákon pro plyny
fdfdfdf Archimédův zákon pro plyny Příklad 1: Jaká vztlaková síla vzduchu působí na kopací míč o objemu 4 litry? Zápis: Výpočet: Musíme převést na základní jednotku! Odpověď: Na míč působí vztlaková síla o velikosti 0,05 N.

5 Archimédův zákon pro plyny
fdfdfdf Archimédův zákon pro plyny Příklad 2: Jaká vztlaková síla působí na horkovzdušný balón o objemu 800 m3? Zápis: Výpočet: Odpověď: Na horkovzdušný balón působí vztlaková síla o velikosti N.

6 Archimédův zákon pro plyny
fdfdfdf Archimédův zákon pro plyny Proč ve vzduchu bude stoupat balónek naplněný heliem a ten co naplníme vzduchem klesá na zem? Vztlaková síla působící na oba balónky je stejná: Mají stejný objem, jsou ponořeny ve vzduchu i gravitační zrychlení je stejné. Hélium Vzduch Tíhová síla stejná není. Balónek s heliem má menší hmotnost než balónek se vzduchem.

7 Archimédův zákon pro plyny
fdfdfdf Archimédův zákon pro plyny Je-li průměrná hustota tělesa menší než hustota vzduchu, těleso v atmosféře stoupá. Díky velmi malé hustotě hélia je průměrná hustota balónku menší než vzduch. Balónek stoupá. Hélium Zde je průměrná hustota větší než vzduch. Balónek klesá k zemi. Vzduch

8 Archimédův zákon pro plyny
fdfdfdf Archimédův zákon pro plyny Použité zdroje: RAUNER, Karel, Václav HAVEL, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 7: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google