Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPlyny TémaVlastnosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPlyny TémaVlastnosti."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPlyny TémaVlastnosti plynů Název VY_32_INOVACE_5_23_vlastnosti_plynu Určení7. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoBřezen 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. V prezentaci jsou shrnuty základní vlastnosti plynů.

2 Vlastnosti plynů Molekuly plynu se neustále neuspořádaně pohybují, jejich vzájemné vzdálenosti nejsou stálé. Vzájemně se srážejí. Narážejí také do stěny nádoby. Pokud je v okolí jiný plyn dojde postupně k promíchání obou plynů – difúze. Zahříváním se jejich rychlost zvětšuje. SIMULACE – vlastnosti plynů

3 Vlastnosti plynů Plyn vyplní vždy celý objem nádoby. Plyny jsou stlačitelné a tekuté. Rozpínavost i tlak plynu jsou důsledkem pohybu molekul. Mají mnohem menší hustotu než kapalné a pevné látky. Vyplní vždy celý objem nádoby Jsou stlačitelné Dají se přelévat (jsou tekuté) Jejich působení na stěnu nádoby popisujeme tlakem Jsou rozpínavé Základní vlastnosti plynů jsou: Hustoty plynů

4 Vlastnosti plynů Otázky a úkoly: 1. Proč se má jízdní kolo ponechávat v létě ve stínu? 2. Co se stane s prázdnou PET láhví, když ji uzavřeme a vložíme do chladničky? V plynu, který se zahřeje vzroste tlak, duše kola by mohla prasknout. V plynu, který se zahřeje vzroste tlak, duše kola by mohla prasknout. Vzduch v PET lahvi se ochladí, tlak v něm klesne, láhev se smrskne.

5 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel, Václav HAVEL, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 7: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, 2005. ISBN 80-7238-431-7. 2.MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online]. 2012 [cit. 2012-01-31]. Dostupné z: http://office.microsoft.com Vlastnosti plynů


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPlyny TémaVlastnosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google