Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 7 Tematický okruh Kapaliny Téma Pascalův zákon Název VY_32_INOVACE_4_23_pascaluv_zakon Určení 7. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Únor 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. V prezentaci je vysvětlen Pascalův zákon s následným praktickým využitím v hydraulických zařízeních.

2 Na kapalinu působí vnější síla. Kapalina je v uzavřené nádobě.
Pascalův zákon Už víme, že v kapalině je hydrostatický tlak vyvolaný tíhovou silou. Tento tlak v kapalině můžeme zvýšit, pokud splníme dvě podmínky: Na kapalinu působí vnější síla. PÍST Kapalina je v uzavřené nádobě.

3 Tlak se zvýší ve všech místech stejně.
Pascalův zákon Pascalův zákon: Působí-li na kapalinu v uzavřené nádobě vnější tlaková síla, zvýší se tlak ve všech místech kapaliny stejně. Zákon platí pro jakoukoliv „nádobu“: Uzavřená hadice, ucpaná injekční stříkačka, zavřená PET láhev… PÍST Tlak se zvýší ve všech místech stejně.

4 Pascalův zákon Pascalova zákona se využívá v hydraulických zařízeních.
Tlak se v kapalině zvýší ve všech místech stejně. Na malý píst působí malá tlaková síla. Na velký píst působí velká tlaková síla.

5 Hydrostatický tlak v kapalině zanedbáváme.
Pascalův zákon Pro hydraulické zařízení platí: Hydrostatický tlak v kapalině zanedbáváme. Velikost tlaku v kapalině: F1 Velikost tlakové síly působící na velký píst: S1 S2

6 Pascalův zákon Zkusíme vše na příkladu: S1 = 10 cm2 = = 0,001 m2
Kolikrát se zvětší plocha pístů, tolikrát se zvětší síla působící na píst.

7 Pascalův zákon Příklad 1: Na malý píst o ploše 3 cm2 působí síla 600 N. Jak velká síla působí na velký píst o ploše 12 cm2 ? Velký píst Zápis: Řešení výpočtem: Malý píst Řešení úvahou: Plocha se zvětšila 4x, síla se také 4x zvětší. F2 = N F2 = 2400 N Odpověď: Na velký píst bude působit síla o velikosti 2400 N

8 V přívodní hadici je velký tlak
Pascalův zákon Využití hydraulického zařízení: Jeden z mnoha pístů V přívodní hadici je velký tlak VIDEO Bagr při práci VIDEO Model bagru

9 Pascalův zákon Využití hydraulického zařízení: Tlaková hadice
Velký píst VIDEO

10 Pascalův zákon Využití hydraulického zařízení: VIDEO

11 Pascalův zákon Využití hydraulického zařízení:
VIDEO – hydraulické brzdy VIDEO – hydraulický zvedák VIDEO – štípačka na dřevo

12 Pascalův zákon Práce našich žáků:

13 Pascalův zákon Použité zdroje:
RAUNER, Karel, Václav HAVEL, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 7: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z: SIENICKI, Tomasz. Hydrema backhoe loader ubt.jpeg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: ChargementBillonsCryptomeria.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Cric_005.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2009 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google