Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 9 Tematický okruh Astronomie Téma Čím se zabývá astronomie Název VY_32_INOVACE_4_27_astronomie Určení 9. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Únor 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Prezentace shrnuje a vysvětluje čím se zabývá astronomie. V závěru jsou uvedeny jednotky užívané v astronomii.

2 Čím se zabývá astronomie
Astronomie je jednou z nejstarších věd. Zkoumá vznik, vývoj a zánik vesmírných těles a jejich fyzikální a chemické vlastnosti. Astronomie, řecky αστρονομία z άστρον (astron) hvězda a νόμος (nomos) zákon

3 Čím se zabývá astronomie
O jedno z prvních vysvětlení uspořádání a pohybu planet se pokusili již učenci starověkého Řecka a Říma. Převládl názor, že středem vesmíru je Země. Tato představa je nazývána jako geocentrická.

4 Čím se zabývá astronomie
Geocentrická představa se udržela až do 16. století, kdy polský astronom Mikuláš Koperník vytvořil heliocentrickou představu uspořádání vesmíru, která správně popisuje uspořádání planet ve sluneční soustavě. Heliocentrická – středem je Slunce

5 Čím se zabývá astronomie
Astronomie se zabývá vesmírnými tělesy, například planetami a dalšími tělesy sluneční soustavy, hvězdami a galaxiemi.

6 Jednotky používané v astronomii
Astronomická jednotka (AU) 1 AU = km Astronomická jednotka je rovna střední vzdálenosti Země a Slunce. Světelný rok (ly) 1 ly = m ≈ AU Světelný rok je vzdálenost, kterou světlo urazí za 1 rok. Parsek (pc) 1 pc ≈ 3,262 ly ≈ AU 1 parsek je vzdálenost, ze které je vidět astronomická jednotka pod úhlem 1“.

7 Čím se zabývá astronomie
Použité zdroje: RAUNER, Karel, Václav HAVEL a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 9: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z: LOON, Johannes. Cellarius_ptolemaic_system.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Nikolaus_Kopernikus.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Heliocentric.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: ESA/HUBBLE AND NASA. Hickson Compact Group 59.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google