Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 8 Tematický okruh Zvukové jevy Téma Vnímání zvuku, hlasitost Název VY_32_INOVACE_6_25_vnimani_zvuku_hlasitost Určení 8. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Únor 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Prezentace seznamuje žáky s funkcí lidského ucha, s hladinou intenzity zvuku a jejím měřením i s ochranou před hlukem.

2 Vnímání zvuku, hlasitost
Lidské ucho je složitý orgán, který mění zvuk na nervové impulsy. ústrojí rovnováhy sluchové kůstky sluchový nerv hlemýžď bubínek zvukovod Eustachova trubice VIDEO

3 Vnímání zvuku, hlasitost
Lidské ucho vnímá jen zvuk silnější než práh slyšitelnosti. Od určité úrovně vyvolává zvuk bolest. Této úrovni se říká práh bolesti. K hodnocení sluchového vjemu se užívá veličina, která se nazývá hladina intenzity zvuku. Vyjadřuje se v decibelech (dB). Práh slyšitelnosti je 0 dB Šum ve studiu odpovídá asi 20 dB Tikot hodin odpovídá asi 30 dB Šepot z 10 cm odpovídá asi 50 dB Kytara z 40 cm odpovídá asi 60 dB Saxofon z 40 cm odpovídá asi 90 dB Hlasitý výkřik odpovídá asi 130 dB (práh bolesti) Vzlet tryskového letadla je více než 190 dB Ke zjišťování hladiny intenzity zvuku používáme hlukoměry. Měření hlukoměrem

4 Vnímání zvuku, hlasitost
Zvuky silnější než 90 dB mohou trvale poškodit sluch. Lidé pracující v hlučném prostředí si sluch chrání např. pomocí špuntů do uší. Velmi nebezpečné je, když vám někdo zakřičí zblízka do ucha. K trvalému poškození sluchu může dojít i nadměrnou hlasitostí zvuku ze sluchátek/pecek!

5 Vnímání zvuku, hlasitost
Použité zdroje: RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z: CHITTKA, L a BROCKMANN. Anatomy_of_the_Human_Ear_blank.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2009 [cit ]. Dostupné z: Decibel. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2011 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google