Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření TémaJaderné reakce Název VY_32_INOVACE_12_28_jaderne_reakce Určení9. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoÚnor 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Prezentace seznamuje žáka s jadernými reakcemi.

2 Jaderné reakce Jaderná reakce je vyvolaný proces, při kterém se mění jádro atomu. Mohou ji vyvolat částice alfa, beta, gama, protony i neutrony. Jaderná reakce je vyvolaný proces, při kterém se mění jádro atomu. Mohou ji vyvolat částice alfa, beta, gama, protony i neutrony.  První jadernou reakci (vědomě) provedl v roce 1919 E. Rutherford.  Dusík ozařoval částicemi alfa, po určité době zjistil přítomnost kyslíku.  Radioaktivita = samovolný proces, jaderná reakce = vyvolaný proces.

3 Jaderné reakce Pokud se při jaderné reakci změní nukleonové i protonové číslo jen málo, jedná se o transmutaci.  Příkladem transmutace je přeměna dusíku na kyslík.  Transmutaci mohou vyvolat všechny známe částice: alfa, beta, gama, protony a neutrony.  Příklad: přeměna dusíku na kyslík

4 Jaderné reakce V roce 1939 byl objeven zcela odlišný typ jaderné reakce – štěpení. + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +  Při štěpení se původní jádro rozdělí na dvě nová jádra se zcela odlišným protonovým a nukleonovým číslem.  Nejsnáze se štěpení vyvolá neutronem. + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

5 Jaderné reakce Nejdramatičtější jadernou reakcí je tříštění.  Výsledkem tříštění je jádro s podstatně zmenšeným protonovým i nukleonovým číslem a velký počet protonů a neutronů.  Příklad Při jaderných reakcích se může uvolnit velká energie. V porovnání s reakcemi chemickými je se při jaderných reakcích může uvolnit až milionkrát větší energie.

6 Použité zdroje: Jaderné reakce 1.RAUNER, Karel, Václav HAVEL a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 9: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Fraus, 2007. ISBN 978-80-7238-617-8.


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření."

Podobné prezentace


Reklamy Google