Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na."— Transkript prezentace:

1 Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na sebe přitažlivou silou.

2 Vlastnosti plynných látek
Plyn nezachovává ani tvar ani objem. Molekuly plynu mají značnou kinetickou energii, létají volně prostorem, s jinými molekulami na sebe působí jen při náhodných srážkách nebo blízkých průletech.

3 Tlak v plynech Tlak je fyzikální veličina.
Tlak je vyvolán tepelným pohybem částic plynu (atomů nebo molekul). Nárazy těchto částic na stěny nádoby se projevují tlakem na ně působícím. Obr. Výpočet teplot a tlaků v plynech

4 Tlak vzduchu Stejně jako na kapaliny i na atmosféru působí tíha.
Tíha atmosféry, která působí kolmo k dané rovině, se nazývá atmosférická tlaková síla.

5 Torricelliho pokus Skleněná trubice o délce přes jeden metr je naplněna rtutí. Jeden z jejích konců je zaslepen a druhý je ponořen do nádoby se rtutí tak, že nad hladinou rtuti ční skleněná trubice o délce 1 m. Celý význam pokusu spočívá v důkazu existence a působení atmosférického tlaku vzduchu.

6 Měření tlaku vzduchu V meteorologii se atmosférický tlak vyjadřuje nejčastěji jednotkou hektopascal (hPa). Při použití rtuťových barometrů se stále užívá jednotka torr (milimetr rtuťového sloupce), která se dále přepočítává na hektopascaly.

7 Tlak v uzavřené nádobě Když budeme na nádobu působit silou a zmenšíme její objem tak plyn se bude snažit vrátit nádobu do původního stavu.

8 Archimédův zákon ve vzduchu
Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno vztlakovou silou, jejíž velikost se rovná tíze kapaliny stejného objemu, jako je objem ponořeného tělesa.

9 Letadla a balony Letadla jsou těžší než vzduch a mohou létat díky působení aerodynamických sil, jež jsou generovány tokem vzduchu přes křídla letadla. Balony a vzducholodě jsou lehčí než vzduch a létají, protože jsou nadlehčovány, což znamená, že celková váha letadla je menší než váha vzduchu, které letadlo vytlačuje.


Stáhnout ppt "Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na."

Podobné prezentace


Reklamy Google