Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace_650

2 Znalost podstaty měřících přístrojů měřících tlak
Jméno autora: PaedDr. Dáša Zemková Třída/ročník: 1. ročník 4LG, 5. ročník 8LG Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Hydromechanika Předmět: Fyzika Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Znalost podstaty měřících přístrojů měřících tlak Klíčová slova: Manometr, tlakoměr Druh učebního materiálu: Učební list

3 Základní přístroje na měření tlaku plynu v uzavřené nádobě
K měření tlaku vzduchu v uzavřeném prostoru používáme manometry: A) Otevřený kapalinový manometr B) Uzavřený manometr C) Kovový manometr

4 A) Otevřený kapalinový manometr
Principem je měření tlaku z rozdílu hladin v U-trubici, ve které je většinou rtuť. Měří se jím přetlak v nádobě proti tlaku atmosférickému, který působí vně na hladinu rtuti v otevřeném rameni. přetlak plynu v nádobě se rovná hydrostatickému tlaku odpovídajícímu svislé vzdálenosti hladin kapaliny v ramenech manometru

5 B) Uzavřený manometr Jeho základem je rovněž přizpůsobená U-trubice, jejíž jedno rameno je uzavřené. V tomto rameni je nad hladinou rtuti vakuum. Užívá se k měření vysokých tlaků.

6 C) Kovový manometr Plyn se vpouští do kovové trubice tvaru kruhového oblouku na konci uzavřené. Změna zakřivení trubice vlivem deformace se přenáší na ukazatel, který ukáže hodnotu tlaku v nádobě na stupnici.

7 Měření atmosférického tlaku
Základem pro měření atmosférického tlaku se stal Torricelliho pokus. Skleněnou trubici 1 m dlouhou trubici zatavíme na jednom konci, naplníme rtutí a druhý konec ucpeme prstem. Trubici otočíme a ponoříme do kádinky se rtutí. Po uvolnění prstu vidíme, že rtuť se v trubici ustálí ve výšce přibližně 75 cm. Nad rtutí bude vakuum. Sloupec rtuti udržuje v uvedené výšce atmosférická tlaková síla, která působí na volný povrch rtuti v kádince.

8 Normální atmosférický tlak
Atmosférický tlak není na daném místě konstantní, jeho hodnota se během doby mění v souvislosti s meteorologickou situací. Normální atmosférický tlak odpovídá hydrostatickému tlaku sloupce rtuti o výšce 0,76 m při normálním tíhovém zrychlení, při teplotě 0 °C a hustotě rtuti r = kg.m-3 . Jeho hodnota je pn = Pa=1,01325 hPa.

9 Literatura a zdroje Literatura: 1. LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika: Sbírka úloh pro střední školy. první. Praha 1, Žitná 25: Prometheus, ISBN BEDNAŘÍK, Milan a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika pro gymnázia: Mechanika. 4. vydání. Praha 4, Čestmírova 10: Prometheus, spol.s r. o., ISBN Citace: Není-li uvedeno jinak, jsou obrázky dílem autora.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google