Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace_647

2 Spojené nádoby, U-trubice
Jméno autora: PaedDr. Dáša Zemková Třída/ročník: 1. ročník 4LG, 5. ročník 8LG Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Hydromechanika Předmět: Fyzika Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Student nastuduje fyzikální téma a získané vědomosti aplikuje při řešení problémových úloh Klíčová slova: Spojené nádoby, U-trubice Druh učebního materiálu: pracovní list

3 Spojené nádoby 1. Jsou dány spojené nádoby.
A) Zakreslete je a rovněž ustálený povrch kapaliny v jednotlivých nádobách po nalití kapaliny. B) Jak závisí výška volné hladiny v nádobách na tvaru nádoby? C) Vysvětlete, proč je hydrostatický tlak z obou stran dvojic nádob stejný!

4 U-trubice 2.Nalijeme dvě nemísící se kapaliny s hustotami do spojené nádoby tvaru U. A) Situaci zakreslete B) Kdy budou tyto kapaliny v ramenech U-trubice v rovnováze?

5 V ramenech U-trubice se hladiny kapalin ustálí ve výškách h1 a h2 .

6 Odvození vztahu pro výšky:
C) Odvoďte vztah pro výšky kapalin v ramenech U trubice v závislosti na jejich hustotách Hustoty kapalin jsou v U-trubici v převráceném poměru k výškám kapalin nad jejich společným rozhraním

7 Řešte příklad: 3. V jednom rameni U-trubice je nalita voda, ve druhém kapalina o neznámé hustotě tak, že nad společným rozhraním dosahuje voda do výšky 9,5 cm, u druhé 7, 6 mm. Situaci zakreslete a pak vypočítejte A) hustotu neznámé kapaliny B) jaký je tlak ve společném rozhraní?

8 Proveďte výpočet a z tabulek vyhledejte hustotu kapaliny:

9 Literatura a zdroje Literatura: 1. LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika: Sbírka úloh pro střední školy. první. Praha 1, Žitná 25: Prometheus, ISBN BEDNAŘÍK, Milan a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika pro gymnázia: Mechanika. 4. vydání. Praha 4, Čestmírova 10: Prometheus, spol.s r. o., ISBN Citace: Není-li uvedeno jinak, jsou obrázky dílem autora.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google