Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mechanické vlastnosti plynů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mechanické vlastnosti plynů"— Transkript prezentace:

1 Mechanické vlastnosti plynů
Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou: stlačitelné, rozpínavé tekuté (dají se přelévat)

2 Atmosféra vzduchový - plynný obal Země,
který je k Zemi připoután gravitační silou a díky kterému se na naší planetě mohl vyvinout život. složení: 21% kyslíku 78% dusíku 1% jiné plynné látky vodní pára částečky prachu mikroorganizmy celková hmotnost atmosféry: kg 90% hmotnosti je soustředěna do výšky 16 km nad zemským povrchem. Hustota vzduchu s rostoucí vzdáleností od povrchu Země klesá. Atmosféra se dělí ve vertikálním směru na pět soustředných částí – sfér, které se od sebe liší různými fyzikálními vlastnostmi. Péče o životní prostředí spočívá především v péči o čisté ovzduší a udržení jeho správného složení.

3 Atmosférický tlak pa – atmosférický tlak - Pa Jednotky: Pa (pascal)
Horní vrstvy atmosféry Země působí v gravitačním poli Země tlakovou silou na spodní vrstvy atmosféry – tím vzniká ve vzduchu tlak. Tomuto tlaku říkáme atmosférický tlak. pa – atmosférický tlak - Pa Jednotky: Pa (pascal) 1 hPa = 100 Pa 1 kPa = 1000 Pa Dříve používaná jednotka milibar – 1mbar = 1 hPa Velikost atmosférického tlaku zjišťujeme měřením, nelze jej vypočítat.

4 Pokusy Tyto pokusy nás přesvědčují o existenci atmosférického tlaku.
Do sklenice dáme vodu až po okraj, přiložíme na ni list tužšího papíru a překlopíme. KONEC LM


Stáhnout ppt "Mechanické vlastnosti plynů"

Podobné prezentace


Reklamy Google