Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hydraulická zařízení Z Pascalova zákona plyne: zatlačíme-li na kapalinu v uzavřené nádobě v jednom místě, vyvoláme stejné zvětšení tlaku ve všech místech.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hydraulická zařízení Z Pascalova zákona plyne: zatlačíme-li na kapalinu v uzavřené nádobě v jednom místě, vyvoláme stejné zvětšení tlaku ve všech místech."— Transkript prezentace:

1 Hydraulická zařízení Z Pascalova zákona plyne: zatlačíme-li na kapalinu v uzavřené nádobě v jednom místě, vyvoláme stejné zvětšení tlaku ve všech místech kapaliny. S A F B pA = pB = pC = pD D C Propojíme dvě stříkačky hadičkou a naplníme vodou, vytvoříme tak spojené nádoby. Zatlačíme-li silou na jeden píst jedné stříkačky, bude se posouvat i píst druhé stříkačky.

2 Na přenosu tlaku podle Pascalova zákona je založena činnost hydraulických zařízení.
Hlavní částí hydraulického zařízení jsou dvě válcové nádoby s různým průřezem u dna spojené trubicí. Oba válce i trubice jsou vyplněny kapalinou, která je uzavřena pohyblivými písty. F1 Podle Pascalova zákona je tlak p vyvolaný silou F1 stejný v celém objemu kapaliny. S1 S2 F2 (Menší píst se posouvá po větší dráze než větší píst, protože objem kapaliny se nemění.)

3 Hydraulické zařízení umožňuje nejen přenášet tlakovou sílu, ale také ji zvětšit.
Platí: Kolikrát je obsah plochy velkého pístu větší než obsah plochy malého, tolikrát větší síla působí na velký píst než na malý píst. Místo vody se v hydraulických zařízeních užívá olej, aby zařízení nerezivělo a písty ve válcích se snadněji pohybovaly.

4 Hydraulický zvedák automobilů v servisu
Menší píst se posouvá po větší dráze než větší píst, abychom mohli velký píst dostatečně zvednout, musí se malý píst opakovaně zdvíhat a klesat. S1 F1 nádrž s olejem F2 S2 přepouštěcí hadice záklopky přepouštěcí ventil

5 Model hydraulického lisu
V hydraulických lisech je nad velkým pístem upevněná vhodná deska. Lisované předměty jsou stlačovány mezi touto deskou a velkým pístem. F2 Lisy bývají upraveny k různým výrobním postupům. Např. lisy karosářské mají píst i vrchní masivní desku ve tvaru střechy nebo jiné součásti karoserie automobilu. S2 S1 F1 Hydraulické lisy jsou používány ve strojírenství (např. lisování součástek), v chemickém průmyslu (lisování plastových výrobků), v potravinářském průmyslu (lisování oleje, šťáv) aj.

6 Příklady: Obsah malého pístu hydraulického lisu je 10 cm2 a působí na něj síla 100 N. Obsah velkého pístu je 200 cm2. Určete velikost tlakové síly, kterou působí kapalina na velký píst. S1 = 10 cm2 F1 = 100 N S2 = 200 cm2 F2 = ? (N)

7 Zdroj: Prezentace vznikla úpravou původní prezentace fyzweb.chytrak.cz/7r/hydraukika.pps


Stáhnout ppt "Hydraulická zařízení Z Pascalova zákona plyne: zatlačíme-li na kapalinu v uzavřené nádobě v jednom místě, vyvoláme stejné zvětšení tlaku ve všech místech."

Podobné prezentace


Reklamy Google