Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Mat/1-SO-4/9 Název DUM Kovové výrobky z oceli Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Materiály Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: přehled výrobků z oceli, které instalatéři používají běžně při instalacích plynovodu, vodovodu, kanalizace a topení Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Trubky a tvarové kusy, otopná tělesa, kotle, topidla, čerpadla, kouřovody, expanzní nádoby, zařizovací předměty, doplňky ZP Datum

3 Kovové výrobky z oceli Náplň výuky Trubky a tvarovky
Otopná tělesa článková, desková, trubková Kotle, krbové vložky, topidla Čerpadla, ventilátory, kouřovody Konzoly, držáky, šrouby, objímky Nářadí, nástroje, stroje Expanzní nádoby, ohřívače vody Vany, dřezy a další ZP

4 Výrobky pro instalatéry
Pro instalatéry se dělají výrobky zejména z těchto kovů: ocel; konstrukční, nástrojová litina; šedá, temperovaná měď a její slitiny; bronz, mosaz hliník Nejvíce výrobků je z oceli třídy 11, což je konstrukční ocel obvyklých jakostí určená k tváření.

5 Trubky z oceli Většina trubek a tvarovek se vyrábí z oceli se zaručenou svařitelností. Průměry trubek se označují v milimetrech nebo v palcích. 1“ = 25,4 mm. Běžné řady průměrů trubek: 3/8“ ½“ ¾“ 1“ 5/4“ 6/4“ 2“ Ve stejných průměrech jako jsou trubky se vyrábí také tvarovky.

6

7 Otopná tělesa Článková OT, desková OT i trubková OT se vyrábí z konstrukční oceli třídy 11. Jejich velikost je dána požadavkem, jaký mají mít tepelný výkon. Uvedená OT se vyrábí také z jiných materiálů, ocelová patří k těm cenově nejdostupnějším. Výhodou je jednoduchá výroba, přijatelná cena, možnost výroby v libovolných rozměrech. Nevýhodou ocelových OT je, že nejsou určeny pro vysoké tlaky vody v otopné soustavě. Ve výškových budovách se ve spodních patrech osazují OT ze šedé litiny, které snášejí vysoké tlaky.

8

9

10

11

12 Kotle pro ústřední vytápění
Rozlišují se kotle článkové s litinovými články a trubkové s ocelovými trubkami. Kotle ocelové konstrukce musí mít plášť, rošt a hlavně všechny části, které jsou namáhány vysokou teplotou (jsou ve styku s plamenem) plechy, trubky a další části z oceli větší tloušťky. Některé plechy mají tloušťku i 5 mm. Kotle s tak tlustým plechem mají větší životnost, ale také velkou hmotnost. Velké ocelové kotle větších výkonů váží i několik stovek kilogramů.

13

14 Čerpadla Čerpadlo je jedním z výrobků, který se sestává z různých materiálů. Kryt může být z oceli, častěji však bývá odlévaný ze šedé litiny. Části čerpadel, které jsou ve styku s vodou se vyrábí z nerezové oceli, z bronzu či z mosazi. Některé části se vyrábějí z oceli třídy 11 – nejpoužívanější ocel. I čerpadla, jako mnoho dalších výrobků, mají některé své části vyrobeny z plastů.

15

16

17

18 Zařizovací předměty a jejich doplňky
Některé zařizovací předměty (ZP) se vyrábějí z ocelového plechu. Tento plech může mít povrchovou úpravu glazurou nebo může být použit nerezový plech. ZP vyrobené z ocelového plechu se nazývají také antivandalové, protože je ztíženo jejich poškození. Pro ZP se vyrábí mnoho nejrůznějších doplňků. Protože ZP jsou většinou ve vlhkém prostředí, vyrábí se doplňky – madla, mýdelníčky, držáky na toaletní papír apod. z nerezového ocelového plechu.

19 Teplota oceli podle teploty

20 Obr. 11 Doplňky zařizovacích předmětů

21 Kontrolní otázky: Jaká je průměrová řada ocelových trubek?
Jaká jsou výhody a nevýhody ocelových otopných těles? Jaké je vhodná tloušťka ocelového plechu pro kotle? Jaké materiály se používají při výrobě čerpadel? Které zařizovací předměty se vyrábějí z oceli? Které doplňky ZP se vyrábějí z oceli?

22 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní
Obr. 2: anonym, propagační materiály firmy Korado Obr. 3: anonym, propagační materiály firmy Korado Obr. 4: anonym, propagační materiály firmy Korado Obr. 5: anonym, propagační materiály firmy Nordgas Obr. 6: anonym, propagační materiály firmy Atmos Obr. 7: anonym, propagační materiály firmy Grundfos Obr. 8: anonym, propagační materiály firem Nordgas Obr. 9: anonym, propagační materiály firem Nordgas Obr. 10: anonym, propagační materiály firmy Sanela Obr. 11: vlastní

23 Seznam použité literatury:
[1] Propagační materiály firmy Korado [2] Propagační materiály firmy Nordgas [3] Propagační materiály firmy Grundfos [4] Propagační materiály firmy Sanela

24 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google