Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Utěsňování spojů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Utěsňování spojů."— Transkript prezentace:

1 Utěsňování spojů

2 Význam a funkce utěsňování spojů
- Zamezení úniku provozní látky z pracovního prostředí - plyn, kapalina, pára z potrubí, nádrží, zásobníků, kotlů apod. - Zamezení vnikání nečistot do pracovního prostředí, ložisek apod.

3 Utěsnění nerozebíratelných spojů
Je zajištěno zpravidla spojovacím materiálem: - pájené, svařované, lepené spoje - Nýtové spoje - vložky z impregnovaného papíru, impregnovaného plátna, kotlové nýty

4 Utěsnění rozebíratelných spojů
Přímým stykem Pomocí těsnění

5 Utěsnění rozebíratelných spojů přímým stykem
Přímý styk obou těsnících ploch (kov na kov) – plochy musí být velmi jakostně obrobeny. Účinnost utěsnění závisí na velikosti tlaku v pracovním prostoru a velikosti síly, kterou jsou k sobě plochy přitlačovány. Tento způsob se používá tam, kde není z provozních důvodů možno použít levnější způsob – těsnění (vysoké teploty, agresivní prostředí).

6 Utěsnění přímým stykem

7 Utěsnění rozebíratelných spojů pomocí těsnění
Těsnění se vkládá mezi těsnící plochy – plochá nebo tvarová. Materiál: papír, kůže, fíbr, pryž, korek, těsnící hmoty apod. Pro automatizovaná pracoviště a výrobní linky se používají těsnící tmely, nanášené robotickou rukou. Závitové spoje těsníme zpravidla konopnými vlákny (koudel) napuštěnými pastami (olej nebo fermež se suříkem, grafitem apod.), tmely, laky atd. Pro běžné instalace (vodovodní) se používají teflonové pásky.

8 Utěsnění rozebíratelných spojů pomocí těsnění
Těsnění pro přírubové spoje obdélníkového nebo kruhového průřezu

9 1) 2) Pryžový kroužek zamontovaný zatlačený tlakem
Kovový DELTA kroužek, použití pro vysokotlaké nádrže namontovaný pod vnitřním tlakem 1) 2) Pryžový kroužek zamontovaný zatlačený tlakem

10 Utěsnění rozebíratelných spojů pomocí ucpávek
Ucpávky měkké – provazec z konopí, bavlny, korku, kůže, pryže, plastů apod. Provazec se vtlačuje do ucpávky pomocí šroubu a matice až se vyplní prostor ucpávky.

11

12 Ucpávky kovové – pro pohybující se součásti za vysokých tlaků
a teplot. Materiál – měď, olovo a jejich slitiny. Zpravidla jsou mazány. Manžetové ucpávky - pístní tyče hydraulických zvedáků, velkých ventilů a šoupátek. Pryž, kůže, plast. Mají průřez ve tvaru U.

13 Utěsnění rozebíratelných spojů pomocí těsnících kroužků
také někdy pístních kroužků – utěsnění pístů spalovacích motorů. Vyrobeny jsou nejčastěji ze šedé litiny, aby šli nasadit na píst jsou rozříznuté – zámek – rovný, šikmý a zámek „Z „. Na pístu jsou mimo těsnících kroužků ještě kroužky stírací.

14 Hřídelová těsnění P Rotující hřídele se utěsňují pomocí
1) těsnění GUFERO, různé typy, nutno vyhledat v normě. Směr působení tlaku P

15 Gufero se zalisuje do rámu stroje, účinnost těsnění zvyšuje vnitřní pružina.
Při montáži pozor na stržení břitu – mazání. P

16 2) Odstřikovacích kroužků:
Olej je vlivem odstředivé síly vrhán na stěny sběracího prostoru a odtud je odváděn kanálkem zpět do olejové nádrže.

17 Labyrintová těsnění Podstatou funkce je postupné snižování tlaku – postupná expanze v jednotlivý drážkách. Drážky se zahltí párou nebo vodou a zamezí dalšímu úniku. Používá se pro vodní a parní turbíny – vysoké tlaky a teploty.


Stáhnout ppt "Utěsňování spojů."

Podobné prezentace


Reklamy Google