Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zážehový motor 1,4 l / 92 kW TSI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zážehový motor 1,4 l / 92 kW TSI"— Transkript prezentace:

1 Zážehový motor 1,4 l / 92 kW TSI
s přeplňováním turbodmychadlem

2 Charakteristika motoru
Motor 1,4 l TSI je přeplňovaný turbodmychadlem,které je cíleně navrženo tak,aby bylo dosaženo vysokého krouticího momentu ve spodních rozsahu otáček. Další vlastností je kapalinou chlazený chladič plnícího vzduchu,který který je integrován do sacího potrubí.

3 Blok válců Je vyroben z šedé litiny s lamelovým grafitem,což zaručuje odolnost vůči tlakům spalování. Umožňuje oproti hliníkovému bloku použití klikového hřídele s vyšší tuhosti. Konstrukce je provedena jako ,,open deck‘‘ Výhody konstrukce: -snížení tvorby vzduchových bublin,které mohou způsobovat problémy s ovzdušněním a chlazením. -u šroubového spoje mezi hlavou válců a blokem válců dochází vlivem oddělení tělesa válce od bloku válce k menší a rovnoměrší deformaci vložky válce.

4

5 Hlava válců Stálý vývoj komponentů spalovacího prostoru umožnil použití sacího potrubí bez stavitelných regulačních klapek. Sací kanál má plošší tvar a u sedla sacího ventilu vytvořenou odtrhovou hranu,která zajišťuje cílené vířivé proudění vzduchu.

6 Klikový mechanizmus Je složen z klikového hřídele,ojnic,pánví ložisek,pístů a pístních čepů Písty jsou vyráběny tlakovým litím ze slitiny hliníku. Je použit kovaný klikový hřídel,který má vysokou tuhost.

7 Soustava sání Soustava sání začíná vzduchovým filtrem,pokračuje přes turbodmychadlo,jednotku ovládání škrticí klapky a sací potrubí až k sacím ventilům. Celá soustava sání má nejkompaktnější konstrukční uspořádání,aby se zlepšila reakce turbodmychadla již při nízkých otáčkách. V soustavě sání jsou integrovány dva snímače tlaku vzduchu.

8 Přeplňování turbodmychadlem
Stejně jako u většiny přeplňovaných motorů zajišťuje i u motoru 1,4 l TSI přeplňování turbodmychadlo poháněné výfukovými plyny. K dosažení max.výkonu tohoto motoru postačuje relativně ,,nízký‘plnicí tlak,aby poskytovalo vysoký krouticí moment již ve spodní oblasti otáček i s ohledem na nízkou spotřebu paliva.

9 Schématický přehled přeplňování turbodmychadlem

10 Chladicí soustavy Motor má dvě vzájemně nezávislé kapalinové soustavy.
Jedna slouží standartně k chlazení motoru a druhá k chlazení plnicího vzduchu.

11 Chlazení plnícího vzduchu
U tohoto motoru je poprvé použito chlazení plnicího vzduchu kapalinou. Toto konstrukční řešení umožnilo zmenšit objem soustavy plnicího vzduchu od turbodmychadla až po vstřikovací ventily na pouhých 4,8l. Turbodmychadlo tak stlačuje menší objem vzduchu a dosahuje rychleji požadovaného plnicího tlaku. Rozdíl mezi teplotou vzduchu za chladičem plnicího vzduchu a vnější teplotou dosahuje při požadavku na vysoký chladicí výkon přibližně 20°C až 25°C.

12 Vstřikovací ventily Nyní je geometrie paprsku upravena tak,aby se v co největší míře zamezilo smáčení dna pístů. Tvar paprsku vstřikovaných ventilů byl optimalizován.Buďto kruhový nebo oválný.

13 Vysokotlaké palivové čerpadlo
Je přišroubováno na skříni vačkových hřídelů. Dopravuje palivo do vysokotlaké části palivové soustavy ve stavu bez přívodu napájení.

14 Palivová soustava regulovaná dle potřeby
Palivová soustava motoru vychází z existujících přeplňovaných motorů FSI. Elektrické palivové čerpadlo i vysokotlaké palivové čerpadlo dopravují vždy pouze tolik paliva,kolik motor potřebuje.Snížila se tim spotřeba paliva.

15 Technické znaky


Stáhnout ppt "Zážehový motor 1,4 l / 92 kW TSI"

Podobné prezentace


Reklamy Google