Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt spolupráce auto a IT oborů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt spolupráce auto a IT oborů"— Transkript prezentace:

1 Projekt spolupráce auto a IT oborů
Šk. Rok 2009/2010 Autor prezentace: Monika Košťálová, I1.A Spuštění tl. F5 Odborný poradce: Ing. K. Vondrák (auto) Mgr. M. Tunturovová (IT)

2 „ velký výkon malá spotřeba!“
Vznětový Motor „ velký výkon malá spotřeba!“

3 Obsah: Technická Data Vznětový motor TDI Zvláštnosti
Rozmístění součástí Snímače, čidla a spínače

4 Technické data Obsah: cm3 Vrtání: 79,5 mm Zdvih: 95,5 mm Způsob přípravy směsi: přímé vstřikování s elektronicky řízeným rozdělovacím vstřikovacím čerpadlem. Motor se vyznačuje mimořádně dobrým průběhem točivého momentu. Jeho maximální hodnota 202 Nm odpovídá otáčkám /min. Tyto údaje o motoru vypovídají o jeho skvělých dynamických vlastnostech.

5 Technické data Motor 1,9 l TDI dosahuje maximálního výkonu 66 kW (90 koní) při /min. Motor se vyznačuje mimořádně dobrým průběhem točivého momentu. Jeho maximální hodnota 202 Nm odpovídá otáčkám /min. Tyto údaje o motoru vypovídají o jeho skvělých dynamických vlastnostech. P = výkon M = točivý moment n = otáčky

6 Vznětový motor TDI Zvláštnosti motoru
Rozdělovací vstřikovací čerpadlo Bosch VP 37 EDC Čerpadlo je nastaveno již při výrobě. Šroubovitý sací kanál uvádí nasávaný vzduch do vířivého pohybu Speciální tvarovaná prohlubeň ve dně pístu Vstřikovací trysky Regulace plnicího tlaku vzduchu. Navulkanizované těsnění na ventilovém víku. Olejový filtr v podobě výměnné papírové vložky.

7 Vznětový motor TDI Nastavení ozubeného řemenu
Pro správné nastavení časování motoru: (nastavení klikového hřídele, vačkového hřídele a rozdělovacího vstřikovacího čerpadla) má vznětový motor pomocné body. Ozubeným řemenem jsou poháněny: váčkový hřídel rozdělovací vstřikovací čerpadlo čerpadlo chladicí kapaliny Potřebného opásání se dosahuje pomocí dvou pomocných kladek. Potřebné napnutí řemenu zajišťuje poloautomatická napínací kladka.

8 Zvláštnosti Dvou pružinový vstřikovač
Pro minimalizaci hluku vznikajícího při spalování a snížení mechanického namáhání je potřeba pozvolný nárůst tlaku ve spalovacím prostoru. Proto nesmí být palivo vstřikováno nárazově, nýbrž kontinuálně po dobu delšího časového úseku. Aby spalování bylo skutečně měkké byl pro motor 1,9 l TDI vyvinut dvoupružinový vstřikovač,který zajišťuje vstřikování paliva ve dvou fázích.

9 Zvláštnosti Omezováním zpětného proudění dochází v tlakovém ventilu rozdělovacího vstřikovacího čerpadla k přivření vstřikovacího vedení, které je napojeno na čerpadlo. Úkolem omezování je zabránit nežádoucím dodatečným vstřikům a tvorbě bublinek ve vstřikovacím vedení.

10 Zvláštnosti Těsnění hlavy válců Těsnění hlavy válců je kovové.
Je proto odolné proti vysokým teplotám i tlakům. Toto těsnění lze použít i u jiných vznětových motorů 1,9 l stejné sady. Je však potřeba brát v úvahu rozdíly v tloušťkách těsnění.

11 Zvláštnosti Snímač zdvihu jehly G80
Vstřikovací tryska 3. válce je pro zajištění počátku vstřiku vybavena snímačem zdvihu jehly G80. Snímač sleduje skutečný okamžik otevření vstřikovací trysky. Funkce Skládá se z elektromagnetické cívky Uvnitř cívky se nachází trn, který je defacto prodloužením jehly trysky. Pohyb jehly trysky způsobuje změny indukovaného napětí v cívce. Náhradní funkce V případě výpadku snímače zdvihu jehly, se spustí program nouzového chodu. Jím je počátek vstřiku řízen podle předem zadaného datového pole.

12 Rozmístění součástí

13 Rozmístění součástí

14 Snímače, čidla a spínače
Snímač množství nasávaného vzduchu G70 Úlohou snímače množství nasávaného vzduchu je určovat množství přiváděného čerstvého vzduchu k motoru. Snímač je umístěn v sacím potrubí hned za vzduchovým filtrem. Množství nasávaného vzduchu se určuje pomocí senzoru v podobě fólie,která je vyhřívána 12 . Vyhodnocování signálu Výsledek měnění snímače množství nasávaného vzduchu slouží k regulaci procentuálního množství zpětného vedení výfukových plynů a korekci vstřikovacího množství paliva. Datové pole s údaji o kouřivosti, které je uloženo v řídicí jednotce motoru 1,9 TDI

15 Snímače, čidla a spínače
Čidlo tlaku nasávaného vzduchu G71 a snímač teploty nasávaného vzduchu G72 Čidlo tlaku a snímač teploty nasávaného vzduchu se nacházejí v potrubí za chladičem nasávaného vzduchu. Dodávají signál o tlaku a teplotě nasávaného vzduchu. Hodnotou tlaku a teploty se pak dále koriguje plnicí tlak vzduchu. Vyhodnocování signálu Signály čidla G71 a snímače G72 se používají k omezování plnicího tlaku vzduchu a k řízení vyhřívání chladící kapaliny

16 Snímač regulačního šoupátka G149 sleduje úhel natočení excentrického hřídele dávkovače vstřikovacího čerpadla. Snímač pracuje bezdotykově. Jeho signály jsou přenášeny přímo do řídicí jednotky motoru 1,9 TDI.

17 Snímač teploty paliva měří teplotu paliva v rozdělovacím vstřikovacím čerpadle.
Výsledek měnění se předává jako změna napětí do řídicí jednotky motoru 1,9 TDI. Teplota paliva je velmi důležitá, neboť na ní je přímo závislá hustota paliva.

18 Snímače, čidla a spínače
Oba spínače jsou integrovány v jedné součásti a připevněny přímo na brzdovém pedálu. Spínač F spíná, jak už sám název napovídá, brzdová světla. Spínač F47 dává signál řídicí jednotce motoru 1,9 TDI brzdový pedál sešlápnutý. V případě výpadku jednoho nebo obou spínačů pracuje řídicí jednotka motoru 1,9 TDI v nouzovém režimu a upraví vstřikované množství paliva.

19 Schéma systému Motor 1,9 l TDI je vybaven elektronickou řídicí jednotkou. Tato jednotka obsahuje všechny řídicí systémy motoru.

20 SOUHRN:

21 Vznětový motor TDI Konec Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Projekt spolupráce auto a IT oborů"

Podobné prezentace


Reklamy Google