Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví"— Transkript prezentace:

1 Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Název předmětu: Vytápění Název a ID tématu: Zabezpečovací zařízení – expanzní zařízení STA43 Zpracoval(a): Ing. Svatopluk Pešek

2 Zdroje EXPANZNÍ NÁDOBY Stránka pro uvedení dílčích témat

3 EXPANZNÍ ZAŘÍZENÍ Expanzní zařízení nám slouží :
Zdroje EXPANZNÍ ZAŘÍZENÍ Expanzní zařízení nám slouží : k vyrovnání objemové roztažnosti vody, která vzniká při ohřevu vody na vyšší teplotu, k udržení přetlaku vody v systému v předepsaných mezích (min. a max. provozní přetlak v soustavě), u otevřených expanzních nádob jako pojistného zařízení, u expanzních čerpadlových automatů k doplňování vody do systému. Stránka s grafikou Pro citování zdrojů používejte manuálně umísťovaná čísla v horním indexu (např. 1) a textového rámce pod čarou. Citační norma pro uvádění zdrojů je identická s citační normou uvedenou v metodickém pokynu pro autory textů.

4 EXPANZNÍ NÁDOBA OTEVŘENÁ
Zdroje EXPANZNÍ NÁDOBA OTEVŘENÁ Setkáváme se s nimi hlavně u starších otopných soustav s přirozeným oběhem. Otevřená expanzní nádoba je propojena s atmosférou. Zdroj přetlaku je hydrostatický tlak. Stránka s grafikou Pro citování zdrojů používejte manuálně umísťovaná čísla v horním indexu (např. 1) a textového rámce pod čarou. Citační norma pro uvádění zdrojů je identická s citační normou uvedenou v metodickém pokynu pro autory textů. Obr.1 Otevřená expanzní nádoba

5 EXPANZNÍ NÁDOBA OTEVŘENÁ
Zdroje EXPANZNÍ NÁDOBA OTEVŘENÁ Výhody: plní i funkci pojistného zařízení, nezvyšuje přetlak v otopné soustavě, Nevýhody: při instalaci v nevytápěné půdě možnost zamrznutí, hladina vody je ve styku se vzduchem, tím dochází k sycení otopné vody kyslíkem (kyslík způsobuje korozi ocelových materiálů), umožňuje odpar topné vody (nutné časté doplňování vody do systému). Textová stránka MS Powerpoint neumožňuje automatický poznámkový aparát (poznámky pod čarou). Z tohoto důvodu je nutné veškeré odkazy na zdroje vytvářet manuálně v rámci k tomu určeného textového pole. Pro citování zdrojů používejte manuálně umísťovaná čísla v horním indexu (např. 1) a textového rámce pod čarou. Citační norma pro uvádění zdrojů je identická s citační normou uvedenou v metodickém pokynu pro autory textů. Z důvodu přehlednosti informací prezentovaných na stránce, doporučujeme odkazovat maximálně na dva zdroje.

6 UMÍSTĚNÍ A NAPOJENÍ EXPANZNÍ NÁDOBY
Zdroje UMÍSTĚNÍ A NAPOJENÍ EXPANZNÍ NÁDOBY Textová stránka MS Powerpoint neumožňuje automatický poznámkový aparát (poznámky pod čarou). Z tohoto důvodu je nutné veškeré odkazy na zdroje vytvářet manuálně v rámci k tomu určeného textového pole. Pro citování zdrojů používejte manuálně umísťovaná čísla v horním indexu (např. 1) a textového rámce pod čarou. Citační norma pro uvádění zdrojů je identická s citační normou uvedenou v metodickém pokynu pro autory textů. Z důvodu přehlednosti informací prezentovaných na stránce, doporučujeme odkazovat maximálně na dva zdroje. Obrázek – ČSN Tepelné soustavy v budovách – zabezpečovací zařízení, ČESKÝ NORMALIZAČNÍ INSTITUT, Praha, 2006

7 UMÍSTĚNÍ A NAPOJENÍ EXPANZNÍ NÁDOBY
Zdroje UMÍSTĚNÍ A NAPOJENÍ EXPANZNÍ NÁDOBY Dno expanzní nádoby musí být v dostatečné výšce nad nejvyšším bodem soustavy (u soustav s přirozeným oběhem min. 0,1m), aby vytvářela min. hydrostatický tlak v soustavě. Vodorovná vzdálenost má být co nejkratší. Mezi zdrojem tepla a napojením expanzní nádoby nesmí být uzavírací armatura, aby expanzní nádoba mohla plnit pojistné zařízení. Při možnosti zamrznutí nádoby se nádoba propojí s cirkulačním obtokem (viz obrázek 2). Textová stránka MS Powerpoint neumožňuje automatický poznámkový aparát (poznámky pod čarou). Z tohoto důvodu je nutné veškeré odkazy na zdroje vytvářet manuálně v rámci k tomu určeného textového pole. Pro citování zdrojů používejte manuálně umísťovaná čísla v horním indexu (např. 1) a textového rámce pod čarou. Citační norma pro uvádění zdrojů je identická s citační normou uvedenou v metodickém pokynu pro autory textů. Z důvodu přehlednosti informací prezentovaných na stránce, doporučujeme odkazovat maximálně na dva zdroje.

8 NAPOJENÍ VÍCE ZDROJŮ NA OTEVŘENOU EXPANZNÍ NÁDOBU
Zdroje NAPOJENÍ VÍCE ZDROJŮ NA OTEVŘENOU EXPANZNÍ NÁDOBU Textová stránka MS Powerpoint neumožňuje automatický poznámkový aparát (poznámky pod čarou). Z tohoto důvodu je nutné veškeré odkazy na zdroje vytvářet manuálně v rámci k tomu určeného textového pole. Pro citování zdrojů používejte manuálně umísťovaná čísla v horním indexu (např. 1) a textového rámce pod čarou. Citační norma pro uvádění zdrojů je identická s citační normou uvedenou v metodickém pokynu pro autory textů. Z důvodu přehlednosti informací prezentovaných na stránce, doporučujeme odkazovat maximálně na dva zdroje.

9 SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY
Zdroje SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY ČSN Tepelné soustavy v budovách – Zabezpečovací zařízení ŠTĚCHOVSKÝ, Jaroslav. Vytápění pro střední školy se studijním oborem TZB nebo obdobným. 3. Praha: Sobotáles, 2005, 492 s. ISBN Textová stránka MS Powerpoint neumožňuje automatický poznámkový aparát (poznámky pod čarou). Z tohoto důvodu je nutné veškeré odkazy na zdroje vytvářet manuálně v rámci k tomu určeného textového pole. Pro citování zdrojů používejte manuálně umísťovaná čísla v horním indexu (např. 1) a textového rámce pod čarou. Citační norma pro uvádění zdrojů je identická s citační normou uvedenou v metodickém pokynu pro autory textů. Z důvodu přehlednosti informací prezentovaných na stránce, doporučujeme odkazovat maximálně na dva zdroje.


Stáhnout ppt "Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví"

Podobné prezentace


Reklamy Google