Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do."— Transkript prezentace:

1 Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Tepelná výměna Při tepelné výměně dochází
k přenosu tepla vždy z teplejšího tělesa na těleso chladnější. Rozeznáváme tři základní způsoby předávání tepla: Vedení Proudění Záření

3 Tepelná výměna vedením
Tepelná výměna vedením probíhá jen u pevných materiálů a nastane v případě, že teplota dvou těles je rozdílná. Pokud se jedná o jediné těleso, pak částice v teplejším místě tělesa předávají část své energie částicím v místě s nižší teplotou. Takový způsob šíření tepla, celým tělesem nebo z tělesa na těleso, nazýváme vedení tepla.

4 Tepelné vodiče a izolanty
Teplo se v každém materiálu šíří jinou rychlostí. Podle rychlosti a kvality šíření rozdělujeme látky na tepelné vodiče (např. kovy) a tepelné izolanty (např. papír, dřevo, plasty, sklo). Nejlepším tepelným izolantem je vakuum (nemá žádné částice, které by teplo přenášely).

5 Tepelná výměna prouděním
Tepelná výměna prouděním probíhá pouze u plynů a kapalin. Zahřátá kapalina (plyn) má menší hustotu než kapalina (plyn) okolí. Proto stoupá vzhůru a na původní místo se dostává kapalina (plyn) z horních vrstev. Aby došlo k proudění tepla, musíme kapalinu (plyn) vždy zahřívat zdola a ochlazovat shora.

6 Využití tepelného proudění
Při vaření (např. polévky) se kapalina sama promíchává. Kouřovod – odvádí kouř komínem vzhůru. Teplovodní nebo teplovzdušné topení rozvádí teplo po celém domě.

7 Tepelná výměna zářením
K tepelné výměně zářením dochází pomocí elektromagnetického záření o vlnové délce 700 nm až 1mm, které uvolňují zahřátá tělesa. Nejlepší prostředí pro šíření tepla zářením je vakuum. Tělesa, která mají černý, drsný a matný povrch dobře pohlcují i vyzařují tepelné záření. Tělesa, která mají povrch světlý, lesklý a hladký špatně pohlcují i vyzařují tepelné záření.

8 Využití tepelného záření
Světelné a tepelné záření Slunce je nepostradatelné pro život na Zemi. Výroba elektrické energie pomocí větrné, sluneční, vodní síly a biomasy je možná díky působení Slunečního záření na Zemi. Fosilní paliva jsou uskladněnou energii Slunce.

9 Zdroje Fyzika pro 9. ročník základní školy,
SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., Praha (Str. 26 – 34)


Stáhnout ppt "Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do."

Podobné prezentace


Reklamy Google