Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dřevěná schodiště Umožňují spojení různých výškových úrovní. Jsou lehké, teplé a z hlediska stavebních nákladů levné, mají pěkný vzhled a často zabírají.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dřevěná schodiště Umožňují spojení různých výškových úrovní. Jsou lehké, teplé a z hlediska stavebních nákladů levné, mají pěkný vzhled a často zabírají."— Transkript prezentace:

1 Dřevěná schodiště Umožňují spojení různých výškových úrovní. Jsou lehké, teplé a z hlediska stavebních nákladů levné, mají pěkný vzhled a často zabírají málo místa. Nevýhodou je hořlavost. Lze ji snížit povrchovými úpravami – podbíjením, omítnutím podhledu nebo ochrannými nátěry.

2 Základní typy dřevěných schodišť
Nejjednodušší žebříkové, schodnicové jednoramenné, dvou a více ramenné a z plných stupňů. Přímočaré, křivočaré a točité.

3 Materiál dřevěných schodišť
Pro vnitřní schody se používá borové, modřínové nebo dubové dřevo. Nejlepší jakosti, rovně rostlé, suché. Méně vhodné je dřevo smrkové a jedlové, vlivem času schody při chůzi vržou.

4 Schodiště schodnicová
Schodišťové stupně jsou vynášeny schodnicemi. Min.rozměr schodnice 40 x 250 a max mm. Rameno staženo min. na dvou místech svorníkem min.  8 mm umístěným pod stupnicemi. Schodnice min. 10 mm od zdiva, impregnována proti vlhkosti u komínových těles chráněna proti požáru. Stupnice min.tloušťka 24 mm, osazené na latě 30x50 mm nebo úhelníky 30x30x4 mm. Stupně osazované na drážku nebo rybinu vyžadují větší tloušťku schodnice. Podstupnice tl.18 mm spojena se stupnicí na pero a drážku ke schodnici připojena lípnutím. Přesah stupnice přes podstupnici max. tl. stupnice. Šířka schodišťového ramene min. 900 mm, výjimečně 800 mm. Zábradlí vysoké min. 900 mm, měřeno od přední hrany stupně k horní hraně madla. Vzdálenost prvků v zábradlí max. 130 mm, vzdálenost madla od stěny min. 40 mm. Rameno je tvořeno prvním nástupním stupněm, výstupními stupni a posledním ukončujícím stupněm.

5 Schodiště oboustranně zazděná
Impregnované stupnice jsou osazovány do schodišťového zdiva, případně vřetenové zdi.

6 Schodiště točitá bez vřetene a s vřetenem
Schodiště točitá bez vřetene jsou stupně osazovány jako krakorce do schodišťové stěny, s vřetenem jsou stupně vynášeny schodišťovou zdí a nosnou konstrukcí, tzv.vřetenem.

7 Schodiště zavěšená Jednotlivé stupně jsou vynášeny pomocí prutů nebo táhel.

8 Schodiště žebříková Vyznačují se strmým stoupáním s různě tvarovanými stupni pro pohodlné šlápnutí. Patří sem tzv. mlynářské schody, samba schody, se středovou stupnicí, s lichoběžníkovými stupni.

9


Stáhnout ppt "Dřevěná schodiště Umožňují spojení různých výškových úrovní. Jsou lehké, teplé a z hlediska stavebních nákladů levné, mají pěkný vzhled a často zabírají."

Podobné prezentace


Reklamy Google