Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 11Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 11Číslo."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 11Číslo DUM 16 PředmětPřestavby budov Tematický okruhOpravy schodišť Název materiáluOprava prasklého stupně AutorBílek Petr Datum tvorby 3.2. 2014Ročník 3. Anotace Prezentace seznamuje žáky 3. ročníku oboru Zednické práce a Zedník s postupem opravy prasklého schodišťového stupě podchycením a s postupem výměny zlomeného schodišťového stupě. Metodický pokyn Učitel látku promítá na tabuli a provádí výklad. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Bílek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Výměna zlomeného stupně Možné příčiny prasknutí schodišťového stupně:  přetížení vlastní konstrukce  statické poruchy jiných částí stavby  náraz tvrdého těžkého předmětu  poškození při požáru

3 Oboustranně podporovaný stupeň je většinou možné zajistit podvlečením dvou ocelových nosníků tvaru T. Visutý (konzolový) stupeň je nutné vyměnit Oprava prasklého schodišťového stupně Obr. č. 1: podvlečení nosníky tvaru obrácené T (archiv autora)

4 Při výměně zlomeného stupně se musí celé schodišťové rameno podepřít. Mezi zlomeným stupněm a ližinou se vynechá dostatečně velký prostor pro vyjmutí stupně. Stupně nad zlomeným schodem se musí rozepřít, proti posuvu dolů, do protilehlé stěny rozpěrou. Pokud protější zeď je nevhodná pro rozepření nebo je příliš daleko, osadí se podél podstupnice vyššího stupně příčný trám zapřený do kapes vysekaných do bočních schodišťových zdí. Poloha vyššího stupně se zajistí klíny. Výměna zlomeného stupně

5 Obr. č. 2: zajištění schodiště (archiv autora) Zajištění schodišťového ramene

6 Prasklý stupeň se uvolní v uložení. Vyložený stupeň se vytáhne směrem do schodišťového zrcadla. U oboustranně zazděného stupně se musí vybourat jeho uložení ve schodišťové i vřetenové zdi a pootočením se stupeň vysune směrem ven. Nový stupeň se osadí na místo, uklínuje a zazdí s požitím cementové malty.

7 Výměna prasklého stupně Obr. č. 3: výměna prasklého stupně (archiv autora)

8 Oboustranně podporovaný stupeň je většinou možné zajistit podvlečením dvou ocelových nosníků tvaru T. Zápis do sešitu: Obr. č. 1: podvlečení nosníky tvaru obrácené T (archiv autora)

9 Výměna prasklého jednostranně zazděného stupně Postup:  podchycení schodišťového ramene  rozepření stupňů nad vyměňovaným schodem  vybourání uložení prasklého stupně  vysunutí poškozeného stupně  usazení, uklínování a zazdění nového stupně na cementovou maltu Zápis do sešitu:

10 Otázky a úkoly: Popište výměnu prasklého schodišťového stupně Proč a jak se zajišťuje schodišťové rameno před výměnou prasklého stupně?


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 11Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google