Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  11 Číslo DUM 17 Předmět Přestavby budov Tematický okruh Dodatečné izolace Název materiálu Vzduchoizolační metody Autor Bílek Petr Datum tvorby   Ročník  3. Anotace Prezentace seznamuje žáky 3. ročníku oboru Zednické práce a Zedník s postupy izolace svislých konstrukcích proti vlhkosti vzduchovými dutinami. Metodický pokyn  Učitel látku promítá na tabuli a provádí výklad. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Bílek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Vzduchoizolační metody proudění vzduchu
Princip vzduchové izolace je znám přibližně 4 500 let. Princip spočívá v oddělení stavební konstrukce (zdiva, podlahy) od zdroje vlhkosti (přilehlé zeminy) pomocí větrané vzduchové dutiny, která má zajištěn trvalý přívod a odvod vzduchu. Proudění vzduchu v dutině může být přirozené (gravitační) nebo nucené. Metody proudění vzduchu jsou z hlediska památkové ochrany vhodné. Většinou navazují na historické izolační systémy. Mají různou účinnost.

3 Vnitřní vzduchoizolační příčka
V současné době se vzduchové izolační uplatňují pouze u historických památek i některých dalších starších staveb. Důvody použití: nemožnost zasahovat do nosného zdiva mechanickým způsobem (např. u památkově chráněných objektů, budov s klenbami, s valenými zděnými pásy…). dřívější nevhodné stavebními úpravami (přestavby, modernizace apod.) které narušily konsrtukci vzduchoizolačních systémů (kanály, štoly, komíny byly zasypány nebo využity k jiným účelům).

4 Rozdělení vzduchových dutin :
Podle polohy: • svislé (stěnové); • vodorovné (podlahové); Podle umístění: • na vnější straně obvodového zdiva (v exteriéru); • na vnitřní straně obvodového zdiva (v interiéru); Podle způsobu proudění vzduchu: • s přirozeným (gravitačním) prouděním vzduchu; • s nuceným prouděním vzduchu;

5 Rozdělení vzduchových dutin :
Podle způsobu odvětrávání: • do exteriéru (nasávací otvory jsou umístěny v exteriéru nebo v interiéru • odvětrávané do interiéru (nasávací i výdechové otvory jsou umístěny v interiéru) • neodvětrávané; Podle doby realizace: • původní (budované současně se stavbou); • dodatečné (budované později jako vynucené stavební úpravy).

6 Ostatní vzduchové systémy:
Izolace systémem kanálků: • Knapenova tělíska • kanálkový způsob; Použití profilovaných fólií;

7 Vysušování Knapenovými tělísky
Porézní keramická tělíska se osazují do vápenné malty. Otvory se v líci fasády kryjí mřížkami z nerezavějícího materiálu. Rozmístění Knapenových tělísek Obr. č. 1 Knapenova tělíska (archiv autora)

8 Princip působení Knapenova tělíska odsávají vlhkost ze zdiva , zvlhčený vzduch vytéká ven a na jeho místu se tlačí susší vzduch z okolí Vylepšená verze Knapenova tělíska Obr. č. 2 Princip působení tělísek (archiv autora) Obr. č. 3: Vylepšená tělíseka (archiv autora)

9 Vysušování stěn vzduchovými kanálky
Obr. č. 4: Vysušování vzduchovými kanálky (archiv autora)

10 Vnitřní vzduchoizolační příčka
Obr. č. 5: Schéma vnitřní izolační příčky (archiv autora)

11 Vnitřní vzduchoizolační příčka
Nevhodné provedení – zvyšuje vlhkost v místnosti Neúčinné provedení – vlhkost se hromadí v dutině a) b) Obr. č.6: Schéma vnitřní izolační příčky - špatná řešní (archiv autora)

12 Vzduchová izolační dutina v soklu
nasání vzduchu z dola Obr. č.7: Schéma vzduchové izolační dutiny soklu – odvětrání průduchem (archiv autora)

13 Vzduchová izolační dutina v soklu
- nasávání vzduchu při horním okraji soklu Obr. č.8: Schéma vzduchové izolační dutiny soklu - varianta odvětrání průduchem (archiv autora)

14 Vzduchová izolační dutina v soklu bez ventilačního průduchu
Obr. č. 9: Schéma vzduchové izolační dutiny soklu - varianta bez odvětrání průduchem (archiv autora)

15 Vzduchová izolační dutina se zavěšeným soklem
Obr. č. 10: Schéma zavěšeného soklu (archiv autora)

16 Podzemní vzduchoizolační stěna
Obr. č. 11: Schéma vnější podzemní stěny(archiv autora)

17 Podzemní izolační stěna
Tato metoda se používá v případě, kdy jsou v objektu různé výškové úrovně podzemního podlaží. Vzduch se do dutiny přivádí z objektu nebo z vnější strany objektu a odvádí do atmosféry. Dno kanálků se provádí ve spádu od objektu s odvodněním drenáží. Tato metoda je naprosto nevhodná tam, kde se vyskytuje volná podzemní voda.

18 Vzduchové dutiny pod podlahami, které jsou v kontaktu s podložím
Použití: při sanaci vlhkých objektů jako ochrana proti radonu pronikajícímu z podloží Způsoby vytvoření vzduchových dutin pod podlahami: dutiny vytvořené zastropením dutiny vytvořené pomocí speciálních tvarovek

19 Obr. č. 12: Schéma vzduchové izolační dutiny pod podlahou(archiv autora)


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google