Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Projekt SŠ Oselce: Modernizace výuky odborných předmětů s využitím ICT Obor vzdělávání: 33-56-H/01 Truhlář Předmět:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Projekt SŠ Oselce: Modernizace výuky odborných předmětů s využitím ICT Obor vzdělávání: 33-56-H/01 Truhlář Předmět:"— Transkript prezentace:

1 Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Projekt SŠ Oselce: Modernizace výuky odborných předmětů s využitím ICT Obor vzdělávání: 33-56-H/01 Truhlář Předmět: Technologie – 3. ročník Téma: Stavebně truhlářské výrobky - postup výroby dřevěných schodů Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Schodnicová schodiště Schodnice se rozlišují podle polohy umístění na schodnice ležící u schodišťové zdi a na volné schodnice, které jsou vidět z obou stran. Schodnice u zdi je vidět z jedné strany a volné z obou stran. Tuto skutečnost je třeba brát v úvahu při zpracovávání a povrchových úprav.

3 Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Schodnicová schodiště

4 Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Schodnicové schodiště se zaříznutými stupnicemi Stupnice vystupují na schodnici v předu a v zadu až o 30 mm. Podstupnice se zde nepoužívají. Schodiště však může být na zadní straně obedněno z důvodu vyztužení a zamezení prosvítání. Stupně pak musejí být zezadu podle sklonu schodnic zkoseny a musejí lícovat se schodnicemi.

5 Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Schodnicové schodiště se zaříznutými stupnicemi

6 Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Schodnicové schodiště se stupnicemi zasunutými do drážky U schodiště se zasunutými stupnicemi vystupují stupnice pouze vpředu na schodnici. Stupnice mohou mít na koncích sklonu schodnic vybrání, takže přední hrana stupnic ještě vystupuje přes horní hranu schodnice.

7 Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Schodnicové schodiště se stupnicemi zasunutými do drážky Pokud se na zadní stranu umisťuje bednění, tak dosedá na stupnice, které jsou zkosené podle sklonu schodnic. Protože stupnice mohou být zepředu zasunuty do drážek schodnic, označují se tato schodiště jako schodiště se zasunutými stupněmi.

8 Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Schodnicové schodiště se stupnicemi zasunutými do drážky

9 Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Schodnicové schodiště se zadlabanými stupnicemi U schodišť se zadlabanými stupnicemi jsou hrany stupnic vpředu a vzadu vzdáleny několik centimetrů od hrany schodnice, podstupnice u těchto schodišť nejsou. Zatímco schodiště se zaříznutými a zasunutými stupnicemi mohou být provedena pouze jako přímočará, schodiště se zadlabanými stupnicemi mohou být i křivočará.

10 Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Schodnicové schodiště se zadlabanými stupnicemi Manuální zadlabání stupnic do schodnic se provádí dlátem, svlakovkou a hoblíkem (kocourem), strojové frézování se provádí ruční frézkou s horním vřetenem, nebo CNC frézkou s horním vřetenem.

11 Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Schodnicové schodiště se zadlabanými stupnicemi

12 Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Děkuji za pozornost

13 Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Projekt SŠ Oselce: Modernizace výuky odborných předmětů s využitím ICT Seznam použité literatury: Nutsch, W. a kolektiv: Příručka pro truhláře, Sobotáles, 1999 Křupalová: Technologie pro 1. ročník SOU učebních oborů zpracování dřeva, Sobotáles, 2000 Křupalová: Technologie pro 2. ročník SOU oboru truhlář pro výrobu nábytku, Sobotáles, 2002 Křupalová: Technologie pro 3. ročník SOU učebních oboru truhlář, Sobotáles, 2003 Panáčková, Pánáček: Technologie obrábění dřeva, Sobotáles, 1998 Blanc, G.: Dřevo od A do Z, Rebo, 2006 Ing. Wolfgang Nutsch, Prof.Dr.Ing. Walter Ehrmann: Dřevěná schodiště, Sobotáles, 2002 Odborné časopisy: Truhlářské listy Stolařský magazín Propagační materiály: Letáky a prospekty Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

14 Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Projekt SŠ Oselce: Modernizace výuky odborných předmětů s využitím ICT Na prezentaci spolupracovali: žáci oborů vzdělávání 82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva – práce truhlářské 33-56-H/01 Truhlář učitelé odborných předmětů a odborného výcviku (tým projektu) Milan Sluka Bc. Václav Pihera Bc. Václav Jakubčík Luboš Makrlík Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky


Stáhnout ppt "Technologie hodina číslo 64 - 78 SŠ Oselce Projekt SŠ Oselce: Modernizace výuky odborných předmětů s využitím ICT Obor vzdělávání: 33-56-H/01 Truhlář Předmět:"

Podobné prezentace


Reklamy Google