Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Typologie spojů ze dřeva Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_20 Název DUMu: Čep a dlab s perem Pro obor vzdělávání: L/02 Předmět: Konstrukce Ročník: UZD-2 Autor: Bc. Václav Pihera Datum:

2 Čep a dlab s perem

3 Čep a dlab s perem (zařazení)
Jedná se o rámový spoj rohový. Je to spoj lepený. Využívá se v: v nábytkářství v tesařství ve stavebním truhlářství

4 Čep a dlab s perem (charakteristika)
Spojení na čep a dlab s pérem používáme tehdy, když dosahují vlysy rámu šířky od 100 až 160 mm, tedy u vnitřních a venkovních dveří rovněž i u těžkých stolových konstrukcí. Spojení má díky čepu velký tvarovatelný spoj, a tím docílíme vysoké pevnosti.

5 Čep a dlab s perem (charakteristika)
U úzkých rámových vlysů nevzniká v konstrukci nábytku díky nízké míře sesychání nebezpečí trhlin. Abychom u velkých rámových dveří docílili trvanlivého rohového spojení, které nebrání dřevu pracovat, prodlabeme čep.

6 Čep a dlab s perem (charakteristika)
Poslední třetina šířky pokračuje jako drážka čepu až k čelní hraně podélného vlysu. Drážkové péro je stejně dlouhé i stejně široké. Vede čep při bobtnání a sesychání podélného vlysu.

7 Čep a dlab s perem (charakteristika)
Podélný vlys musíme prodlabat tak, aby bylo čelní dřevo u čepu příčného vlysu vidět, můžeme ho ještě dodatečně zaklínovat na hraně v podélném vlysu, když vydlabeme z vnější strany širší otvor pro čep. Klíny musí být seříznuty tak, aby vytvářely největší tlak tam, kde je čep slepen.To se provádí v blízkosti čela čepu. Toto spojení snese silné zatížení, a proto je vhodné obzvláště pro velké rámové dveře.

8 Čep a dlab s perem (charakteristika)
Spojení je velmi pevné a vyhovuje poměrně velkému namáhání tohoto spoje. Zhotovení čepu a dlabu s perem je téměř shodné se zhotovením obyčejného čepu a dlabu. Před osazením čepu však zařízneme narýsovanou šířku čepu a vyřízneme pero. Pak teprve čep osadíme.

9 Čep a dlab s perem (charakteristika)
Pro zpevnění spoje je čep osazen tak, že tvoří pero, které zapadá do průběžné drážky vybíhající z dlabu k čelnímu konci vlysu. Pero zvětšuje styčnou lepenou plochu, a tím zvyšuje pevnost spoje. Hloubka drážky je asi 2 mm větší než hloubka pera. Má-li být z estetických důvodů čep neprůběžný, je tak dlouhý, že se z opačné strany vlysu ponechává jen minimální krytí.

10 Čep a dlab s perem (charakteristika)
Čep a dlab s perem se nejvíce používá při výrobě sedacího a stolového nábytku. Je to velmi pevné spojení a zajišťuje dostatečnou pevnost a tuhost spoje i při jeho značném namáhání. Šířka čepu činí asi tři čtvrtiny šířky vlysu.

11 Čep a dlab s perem (charakteristika)
Dlab se rýsuje a zhotovuje z obou stran tak, aby z estetických důvodů vnější plocha lubu nelícovala s vnější plochou nohy. Čep má být co nejdelší, proto se na konci šikmo seřízne na pokos.

12 Čep a dlab s perem (charakteristika)

13 Čep a dlab s perem (charakteristika)

14 Čep a dlab s perem (charakteristika)

15 Čep a dlab s perem (charakteristika)

16 Čep a dlab s perem (charakteristika)

17 Čep a dlab s perem (charakteristika)

18 Zdroj materiálů: NUTSCH, Wolfgang. Konstrukce v interiéru. Praha: Grada, 2006, ISBN NUTSCH, Wolfgang. Konstrukce Nábytku. Praha: Grada, 2003, ISBN JOSTEN, Elmar; REICHE, Thomas; WITTCHEN, Bernd. Truhlářské konstrukce. Grada: Praha, 2011, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Příručka pro truhláře. Praha: EUROPA-SOBOTÁLES, 2006, ISBN KANICKÁ, Ludvika; HOLOUŠ, Zdeněk. Nábytek. Praha: Grada, 2011, ISBN KOUŘIL, Jan; BUBEN, František. Truhlářství. Praha: Grada, 2003, ISBN SLAVICKÝ, Richard. Odborné kreslení. Praha: Informatorium, 2001, ISBN

19 Zdroj materiálů: HOLOUŠ, Zdeněk; MÁCHOVÁ, Eliška; KOTÁSKOVÁ, Pavla. Odborné kreslení. Praha: Informatorium, 2008, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Odborné kreslení. Praha: EUROPA-SOBOTÁLES, 2007, ISBN WÖHRLIN, Traugott. Nábytkové slohy. Praha: Grada, 2008, ISBN


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google