Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Typologie nábytku Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_16 Název DUMu: Čalouněný nábytek historie Pro obor vzdělávání: L/02 Předmět: Konstrukce Ročník: UZD-3 Autor: Bc. Václav Pihera Datum:

2 Čalouněný nábytek

3 Historie Počátky výroby čalouněného nábytku jsou už starověku.
V Egyptě čalouník umístil volné polštáře a ty držely vlastní vahou na dřevěné konstrukci. Čalounění se plnilo peřím, koňskými žíněmi nebo rostlinnými náhražkami.

4 Historie Renesance - objevuje se čalouněný nábytek připomínající dnešní konstrukci. Předchůdce moderní pohovky vznikl z truhly přidáním zadního opěradla. Používání volného čalounění a postranních opěradel. Sloužil k ukládání předmětů a také k sezení a spaní zejména služebnictva.

5 Historie Rokoko - výrazně poznamenalo vzhled čalouněného nábytku.
Začínají se používat sestavy čalouněného nábytku. Konstrukci dominují křivky. Konstrukce se přizpůsobuje oblečení např. zkrácený loketník.

6 Historie Čalounění se rozdělovalo na
- pevné uchycení textilie např. zlacenými hřebíčky k rámu. - snímatelný sedák umožňující výměnu. - začal se používat i výplet.

7 Historie Na současný odpočinkový čalouněný nábytek je kladen požadavek plynuIe přecházet ze sezení v ležení. Toto umožňuje využití nových materiálů a technologií. Požadavky zákazníka na jeho využití se neustále mění.

8 Čalouněný nábytek – ergonomie
Nábytek se musí maximálně přizpůsobit tělesným parametrům. Je nutné, aby umožňoval lehké změny držení těla. Sedadlo musí být pružné, nosné a povrchově měkké, těmto požadavkům přizpůsobujeme čalounění.

9 Čalouněný nábytek – ergonomie
Pro zdravé sezení je důležité zejména sedadlo a opěradlo. Klademe důraz na výšku sedadla, která ovlivňuje velikost namáhání pro udržení sedací rovnováhy při změně polohy. Míru pohodlí určuje rovněž sklon sedadla, důležitá je také hloubka sedu.

10 Design Požadavky na design čalouněného nábytku - estetika - funkčnost
- zpracování materiálu - dokončení povrchu

11 Typologie Rozdělení podle konstrukce:
Lehké čalounění – zpravidla s viditelnou kostrou ze dřeva či kovu. Těžké čalounění – zpravidla celočalouněný výrobek s dřevěnými či kovovými područkami.

12 Typologie Podle funkce: Pohovka Trojmístná pohovka Dvoumístná pohovka
Společenské křeslo Odpočivné křeslo Ušák Podnožka Čalouněná rohová sestava

13 Zdroj materiálů: NUTSCH, Wolfgang. Konstrukce v interiéru. Praha: Grada, 2006, ISBN NUTSCH, Wolfgang. Konstrukce Nábytku. Praha: Grada, 2003, ISBN JOSTEN, Elmar; REICHE, Thomas; WITTCHEN, Bernd. Truhlářské konstrukce. Grada: Praha, 2011, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Příručka pro truhláře. Praha: EUROPA-SOBOTÁLES, 2006, ISBN KANICKÁ, Ludvika; HOLOUŠ, Zdeněk. Nábytek. Praha: Grada, 2011, ISBN KOUŘIL, Jan; BUBEN, František. Truhlářství. Praha: Grada, 2003, ISBN SLAVICKÝ, Richard. Odborné kreslení. Praha: Informatorium, 2001, ISBN

14 Zdroj materiálů: HOLOUŠ, Zdeněk; MÁCHOVÁ, Eliška; KOTÁSKOVÁ, Pavla. Odborné kreslení. Praha: Informatorium, 2008, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Odborné kreslení. Praha: EUROPA-SOBOTÁLES, 2007, ISBN WÖHRLIN, Traugott. Nábytkové slohy. Praha: Grada, 2008, ISBN


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google