Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_08 Název DUMu: Dušení Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1 Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Střední škola Oselce Základní tepelné úpravy Vaření, zadělávání Dušení Pečení Smažení

3 Střední škola Oselce Dušení Dušení je technologická úprava pokrmů v uzavřené nádobě, kdy na potravinu působí zespodu malé množství horké tekutiny (voda, vývar), částečně tuk a shora horká pára.

4 Střední škola Oselce Způsoby dušení dušení na sporáku, v kotlích, v pánvích – zelenina, maso dušení v troubě – rýže, maso

5 Střední škola Oselce Pokrmy dusíme ve vlastní šťávě – zelenina, houby ve vodě – dietní pokrmy na základech - masa

6 Střední škola Oselce Druhy základů cibulový základ – rozehřátý tuk a cibule - světlý - zlatavý - tmavý

7 Střední škola Oselce Druhy základů cibulo-paprikový základ - rozehřátý tuk, cibule a mletá paprika zeleninový základ - rozehřátý tuk, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) a cibule - světlý - tmavý - velmi tmavý-karamelový pro pečeně na víně

8 Střední škola Oselce Dušení masa 1.Předběžná úprava masa odblanění a omytí porcování protýkání – špikování, nadívání masa vcelku kořenění a solení

9 Střední škola Oselce Odblanění masa

10 Střední škola Oselce Špikování masa

11 Střední škola Oselce Porcování masa

12 Střední škola Oselce Dušení masa 2.Průběh dušení opékání v základu – maso opékáme zprudka ze všech stran, aby se zatáhlo a bylo šťavnaté opékání na tuku a pak vložení do základu podlévání horkou vodou nebo vývarem dušení doměkka – za občasného obracení masa a podlévání vyjmutí měkkého masa zahuštění – dále uvedené provaření – 20–30 minut

13 Střední škola Oselce Opékání na tuku

14 Střední škola Oselce Opékání v základu

15 Střední škola Oselce Podlití horkou vodou

16 Střední škola Oselce Dušení masa 3.Dokončovací práce dochucení – sůl, cukr, ocet, víno… cezení – přes síto zjemňování – smetana, mléko, máslo, žloutek vkládání vložek – vařená nebo dušená zelenina, okurka, houby, slanina, párek, vejce…

17 Střední škola Oselce Příprava šťávy nebo omáčky 1.zaprášením moukou do vydušeného základu – hladkou mouku orestujeme, zalijeme studenou vodou nebo vývarem, vyšleháme metlou a provaříme minut 2.jíškou (zásmažkou) – do rozehřátého tuku nasypeme hladkou mouku a orestujeme světlejší nebo tmavší jíšku podle druhu masa a úpravy, vychladlou jíšku zašleháváme do připravované omáčky a provaříme minut 3.nasucho opraženou moukou – na pánvi, rozředíme vodou a vlijeme do základu, provaříme minut

18 Střední škola Oselce Příprava šťávy nebo omáčky Hotová šťáva nebo omáčka je jemná, hladká a tuk se odděluje na povrchu.

19 Střední škola Oselce Příprava jíšky

20 Střední škola Oselce Nasucho opraženou moukou

21 Střední škola Oselce Zaprášením moukou do vydušeného základu

22 Střední škola Oselce Zahuštění, provaření a cezení omáčky

23 Střední škola Oselce Zjemňování omáčky smetanou

24 Střední škola Oselce Co patří do cibulo-paprikového základu? Co patří do zeleninového základu? cibule olej paprika kořenová zelenina Co patří do cibulového základu? paprika kořenová zelenina cibule olej cibule paprika kořenová zelenina Vyber správné potraviny

25 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google