Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_03 Název DUMu: Předběžná příprava potravin živočišného původu 2 Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1 Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Střední škola Oselce Předběžná příprava masa jatečných zvířat Mezi masa jatečných zvířat zařazujeme hovězí, telecí, vepřové, skopové, jehněčí, kůzlečí a králičí. Mezi předběžnou přípravu masa jatečných zvířat patří: dělení, odležení, vykosťování, omývání,krájení, odblaňování, naklepávání, mletí, škrábání, špikování, plnění masa.

3 Střední škola Oselce 7. Naklepávání masa Naklepáváme maso abychom uvolnili svalová vlákna a urychlili měknutí masa při tepelné úpravě – řízky, roštěnky, žebírka, plátky. Prkénko a paličku musíme navlhčit, aby se maso nelepilo a neunikala z něj šťáva (suché dřevo saje šťávu). Okraje řízků nařezáváme špičkou nože, aby se při tepelné úpravě maso nezkroutilo. U žebírek částečně uvolníme maso od kosti, aby se lépe propeklo. Některé druhy minutkových mas nenaklepáváme, ale pouze zformujeme na správnou sílu masa rukou. Játra naklepáváme klouby prstů.

4 Střední škola Oselce Naklepávání a naříznutí okraje masa

5 Střední škola Oselce 8. Mletí masa Na mletí používáme méně jakostní maso – přední vykostěné maso a ořez. Maso nakrájíme na kostky a umeleme. Jemnost mleté směsi závisí na velikosti otvorů řezného kolečka, nebo sekání v kutru. Maso meleme těsně před tepelnou úpravou, protože se rychle kazí. Mletý pokrm je lehce stravitelný a doba tepelné přípravy se zkracuje.

6 Střední škola Oselce Popište mletí masa

7 Střední škola Oselce 9. Škrábání masa Používá se jen pro tepelnou minutkovou úpravu – hovězí svíčková, játra, slezina.

8 Střední škola Oselce 10. Špikování masa Suchá, netučná masa určená na pečení, dušení špikujeme nejčastěji slaninou pro zlepšení chuti, jemnosti a šťavnatosti. Slaninu nakrájíme na hranolky a špikovacím nožem, nebo jehlou špikujeme maso po vláknech. Můžeme špikovat i okurkou, šunkou, zeleninou aj. Špikujeme vždy po vláknech masa a tepelně upravené maso krájíme přes vlákna. Slanina, okurka, šunka aj., pak tvoří na plátku masa barevnou mozaiku.

9 Střední škola Oselce Příprava králíka na špikování

10 Střední škola Oselce Vysvětlete, jak špikujeme maso.

11 Střední škola Oselce 11. Plnění masa Při přípravě masitých pokrmů plníme maso různými nádivkami a chuťově výraznými potravinami. Plnění masa vcelku – do středu masa nařízneme ostrým nožem kapsu a rovnoměrně naplníme náplní. Některá masa musíme částečně vykostit. Plněná porcovaná masa - závitky, rolády připravíme tak, že maso nakrájíme přes vlákna na pláty nebo plátky, naklepeme, naplníme a zavineme. Řízky naklepeme, naplníme polovinu masa a přeložíme. Okraje masa spojíme naklepáním.

12 Střední škola Oselce Plnění hovězího masa vcelku Vytvoříme kapsuVložíme vařené vejce Mozaika na průřezu masa– slanina, vejce Slanina Vejce

13 Střední škola Oselce Plnění hovězího masa vcelku

14 Střední škola Oselce Hovězí roláda s rajčaty Vepřová roláda Plnění hovězího masa vcelku

15 Střední škola Oselce Plněná porcovaná masa Maso nakrájíme přes vlákna Naklepeme NaplnímeZavineme a svážeme

16 Střední škola Oselce Vyber správné odpovědi Čím špikujeme masa: Syrovým masem z jiného druhu zvířete Šunkou Špekem Vařenými vejci Zeleninou Uzeným bůčkem Hráškem Míchanými vejci Pečivem Okurkou

17 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google