Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_12 Název DUMu: Teplé omáčky Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 2 Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Střední škola Oselce Význam omáček Omáčky jsou specifickým druhem příloh, jimiž některé pokrmy doplňujeme a zvýrazňujeme. Zlepšujeme jimi chuť pokrmu, zvyšujeme jejich energetickou a biologickou hodnotu.

3 Střední škola Oselce Zásady pro přípravu omáček teplé omáčky můžeme zahušťovat jíškou, nasucho opraženou moukou, prolisovanou zeleninou ze základu jíšku rozředíme vývarem a nejméně 1 hodinu vaříme během vaření sbíráme pěnu a tuk na okyselení omáčky používáme převařený ocet omáčky s přísadou mléka nejprve s mlékem provaříme a pak okyselíme – aby se mléko nesrazilo před dokončením omáčky dochutíme a zjemníme – mlékem, smetanou, máslem, žloutkem nakonec omáčky přecedíme a krátce povaříme po přecezení přidáváme chuťové doplňky, které podusíme, nebo orestujeme (okurky, kopr, křen, houby, cibule) a krátce povaříme

4 Střední škola Oselce Popiš přípravu jíšky

5 Střední škola Oselce Popiš přípravu cibulové jíšky

6 Střední škola Oselce Popiš přípravu nasucho opražené mouky

7 Střední škola Oselce Zahuštění zeleninou ze základu

8 Střední škola Oselce Zahuštění, provaření a cezení omáčky

9 Střední škola Oselce Čím můžeme zjemňovat omáčky?

10 Střední škola Oselce Jak upravujeme chuťové doplňky než je přidáme do omáčky?

11 Střední škola Oselce Rozdělení teplých omáček 1.Základní bílé omáčky zahuštěné jíškou Bešamelová omáčka: světlou máslovou jíšku zalijeme mlékem a důkladně provaříme. Ochutíme solí, bílým pepřem a muškátovým oříškem, nakonec přecedíme. Velouté omáčka: světlou máslovou jíšku zalijeme vývarem (např.: telecím, rybím, drůbežím…), důkladně provaříme, ochutíme solí a přecedíme. Podle použitého vývaru se omáčka nazývá např.: telecí velouté.

12 Střední škola Oselce Jak připravujeme bešamelovou omáčku?

13 Střední škola Oselce Jak připravujeme velouté omáčku?

14 Střední škola Oselce Rozdělení teplých omáček 2.Základní hnědé omáčky zahuštěné jíškou Španělská omáčka: Na slanině osmahneme kořenovou zeleninu s cibulí dohněda a zasypeme hladkou moukou, přidáme vodu, spařené hovězí kosti, červené a dezertní víno, rajský protlak, divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián) a vaříme 2-3 hodiny. Občas zamícháme a odebereme pěnu a tuk.Hotovou omáčku přecedíme a zjemníme máslem. Rajčatová omáčka: Na slanině osmahneme kořenovou zeleninu s cibulí, přidáme hladkou mouku, orestujeme, přidáme rajský protlak, sůl, skořici, plátky citronu, divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián) a zalijeme vepřovým vývarem. Omáčku vaříme 2 hodiny. Pak přecedíme, dochutíme solí, cukrem a octem.

15 Střední škola Oselce Španělská omáčka

16 Střední škola Oselce Rozdělení teplých omáček 3.Základní omáčky bílé, zahuštěné žloutky Holandská omáčka: Do vlažného vývaru přidáme žloutky a za stálého míchání zahříváme ve vodní lázni až do zhoustnutí. Přidáme máslo, sůl, bílý pepř, a citronovou šťávu. Omáčka se nesmí vařit.

17 Střední škola Oselce Holandská omáčka

18 Střední škola Oselce Rozdělení teplých omáček 4.Teplé omáčky k vařenému hovězímu masu Jíška + vývar B, zjemněné mlékem, smetanou: např.-koprová, křenová omáčka Cibulová jíška + vývar B, zjemněné mlékem: např.-pórková, pažitková, žampiónová omáčka Cibulová jíška + vývar B: např.-cibulová, houbová, játrová omáčka Zeleninová jíška + vývar B: např.-rajská omáčka Zeleninová jíška + vývar B, zjemněná smetanou: např.- okurková omáčka

19 Střední škola Oselce Teplé omáčky k vařenému hovězímu masu Tyto omáčky podáváme k vařenému hovězímu, vepřovému masu, k rybám, k vařeným nebo zastřeným vejcím. Nejčastější přílohou jsou kynuté knedlíky, těstoviny, dušená rýže, vařené brambory.

20 Střední škola Oselce Teplé omáčky Křenová Koprová Cibulová

21 Střední škola Oselce Zastřené vejce

22 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Mgr. Čermáková, Ludmila, Mgr. Vybíralová, Ivana. Kuchařské práce: Technologie 2.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2002, ISBN Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google