Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258."— Transkript prezentace:

1 Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_552_Sob Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Věra Sobotová Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ VY_32_INOVACE_10_GAS_552_Sob

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Kuchař - číšník Předmět Stolničení Ročník 2. ročník Název tematické oblasti (sady) Nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiáluMíšené nápoje Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu STO ve 2. ročníku oboru Kuchař – číšník, tematický celek Nápoje, jejich servis, ošetřování. Jejím cílem je přiblížit žákům přípravu míšených nápojů, seznámit je s inventářem na jejich přípravu a zařízením baru. Učivo bude procvičeno pracovními listy. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno

3  nemají dlouhou tradici  začaly se připravovat přibližně před 200 lety v USA při tamějších velmi oblíbených kohoutích zápasech  připravovaly se v barvách vítěze  nejrozšířenější koktejly Foto autor

4 INVENTÁŘ NA PŘÍPRAVU MÍŠENÝCH NÁPOJŮ 1. Shaker – šejkr Evropský, třídílný Evropský, třídílný (nádoba, sítko, víčko) (nádoba, sítko, víčko) Bostonský, dvojdílný, spodní část Bostonský, dvojdílný, spodní část skleněná, bez sítka skleněná, bez sítka 2. Míchací sklenice – silnostěnná – 0,5l 3. Strainer (barové sítko)- ploché, kulaté s pružnou spirálou po obvodu)

5 INVENTÁŘ NA PŘÍPRAVU MÍŠENÝCH NÁPOJŮ 4. Stříkací láhev ( Bitterflasche) – dávkování hořkých přísad – střiků (dasch) 5. Inventář na led – nádoba, kleště, lopatka 6. Odměrky – skleněné, cejchované, sklo, dávkovače, měrný válec 7. Ostatní - prkénko, nůž, pinzety, napichovátka, srkací stébla, barové sklo, barové lžičky, misky, frapovací tyčinka, džbánky, vidlička, otvírače, struhadla apod.

6 SCHÉMA BAROVÉHO PULTU F Barová židle

7 ROZDĚLENÍ MÍŠENÝCH NÁPOJŮ 1. Podle obsahu KRÁTKÉ (Short Drinks) – aperitivní, digestivní, obsah do 10 cl, ale nejčastěji 6 – 8 cl nejoblíbenější jsou koktejly, podávají se ve skleničkách typu špička nebo miska DLOUHÉ (Long Drinks) – osvěžující, prodloužené ledem, sodou, speciálními limonádami, obsah nad 10cl, maximálně 40 cl – 4 dl, podávají se v „longovkách“

8 ROZDĚLENÍ MÍŠENÝCH NÁPOJŮ 2. Podle přípravy Lehce smísitelné – připravují se v míchací sklenici, míchají – vytahují se po skle míchací lžičkou, také se připravují přímo do skla Těžce smísitelné – připravují se v šejkru nebo mixéru (obsahují smetanu, sirupy, vejce) 3. Podle obsahu alkoholu Alkoholické Nealkoholické

9 ROZDĚLENÍ MÍŠENÝCH NÁPOJŮ 4. Podle chuti Suché Polosuché Sladké 5. Podle doby podávání 5. Podle doby podávání Aperitivní Digestivní Osvěžující

10 COCKTAILS (KOKTEJLY)  nejstarší, nejrozšířenější,  nejstarší, nejrozšířenější, zařazujeme je mezi krátké nápoje,  připravují se všemi způsoby (v šejkru, sklenici, skle, mixéru)  podávají se ve špičkách nebo miskách  suché se zdobí olivou, cibulkou, limetkou  sladší se zdobí koktejlovou třešní, jinými druhy ovoce podle charakteru nápoje

11 FIZZES (FIZY)  nejznámější a nejstarší míšené nápoje ihned po koktejlech, původem z Anglie  patří mezi dlouhé, osvěžující nápoje  charakteristické větším množstvím citrónové šťávy  připravují se v šejkru, zdobí se plátkem citrónu, vkládá se srkací stéblo,  podávají se v tumblerech s ledem  nejznámější GIN FIZZ a DIAMOND FIZZ

12 BOWLES (BOULE)  osvěžující dlouhé nápoje s macerovaným ovocem (k maceraci se používá likér, brandy, sirup)  připravují se alkoholické i nealkoholické  prodlužují se minerálkou, limonádami, vínem  přidávají se i aromatické byliny  oblíbené při různých společenských akcích – rautech, recepcích  připravují se ve skleněné kulovité míse – terině s naběračkou a víčkem  podávají se ve skleněných šálcích s ouškem + lžička

13 SHOTRES (KOLÍNKA - ŠUTRY)  krátké, energeticky vydatné nápoje, po jídle, k posezení u kávy  dnes velmi oblíbené, moderní, obsah max. 8cl  podstatou přípravy je nalévání jednotlivých druhů nápojů podle receptury tak, aby tvořily barevné vrstvy  využívá se hmotnosti nápojů – od nejtěžších k nejlehčím, naléváme po skle, sklenku držíme šikmo, typ skla malý tulipán nebo tvarovaná sklenka na lihoviny bez stopky

14 SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 2. ročník středních hotelových škol. Vyd. 4. Praha: SPN, 1996, 150 s. ISBN SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 1. ročník středních hotelových škol. Vyd. 3. Praha: SPN, 1995, 118 s. ISBN V textu použity vlastní nákresy. Fotografie je použita z vlastní fotogalerie autorky. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258."

Podobné prezentace


Reklamy Google