Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA   1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA   1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ"— Transkript prezentace:

1 ·          Výhoda skleněného inventáře spočívá v tom, že vyniká      barva podávaných jídel a nápojů.
SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA 1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ 2. K PODÁVÁNÍ NÁPOJŮ Bc. Daniel Vančura

2 SKLENĚNÝ INVENTÁŘ K PODÁVÁNÍ POKRMŮ
PLOCHÉ MÍSY RŮZNÝCH TVARŮ – KULATÉ, OVÁLNÉ, HRANATÉ misky na máslo, med, džem misky na kompoty a saláty hluboké mísy na ovoce, míchání salátů apod.

3 kalíšky a poháry na vajíčka
poháry na zmrzlinu oplachovač prstů 

4 ROZDĚLUJEME NA · běžný provozní; · žáruvzdorný; · banketní;
SKLENĚNÝ INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ NÁPOJŮ ROZDĚLUJEME NA ·          běžný provozní; ·          žáruvzdorný; ·          banketní; ·          bez stopky; ·          na stopce; Veškeré sklo s výjimkou skleniček k lahvovým nápojům musí být CEJCHOVANÉ (úředně označená míra).

5 DO SKLENĚNÉHO INVENTÁŘE NA PODÁVÁNÍ NÁPOJŮ ŘADÍ SKLENICE NA
SKLENICE NA PIVO Mohou mít obsah: 1.   0,3l; 2.   0,4l; 3.   0,5l; 4.   1l – tzv. tuplák. Ošetřování pivních sklenic: ·          myjeme v teplé tekoucí vodě; ·          zásadně nikdy nepulírujeme. KRÝGL KORBEL ŠTUC – VÝŠKA - krýgl s víčkem. - silnostěnná sklenice s uchem. - tenkostěnná sklenice bez stopky.

6 TULIPÁN KALICHY -  sklenka na stopce o obsahu 0,25 l. SKLENICE NA NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE Jsou většinou bez stopky. OBSAH 1dl - na vodu, sodovku a minerálku jako doplněk ke kávě, lihovinám nebo zapití léků.

7 SKLENICE NA VÍNO OBECNÉ POŽADAVKY  - tenkostěnné, na stopce, bez brusu, čiré. OBSAH 2dl - na ovocné mošty a džusy. BÍLÉ VÍNO -   otevřený kalíšek, delší stopka, obsah 1-2dl. OBSAH 3dl - na limonády, malé pivo a k lahvovému pivu. ČERVENÉ VÍNO - uzavřený kalíšek, aby se udrželo aroma (vonné látky ve víně); - kratší stopka, obsah 0,15 – 0,2 l.

8 DEZERTNÍ VÍNO KOŘENĚNÁ A RŮŽOVÁ VÍNA - kalíšky uzavřeného tvaru (kvůli unikání aroma), obsah 0,05 - 0,1 l. -  otevřené tvary sklenic, obsah 0,1 – 0,15 l. SHERRY KOŠTÝŘ ŠAMPAŇSKÁ A ŠUMIVÁ VÍNA - miska, špička, flétna o obsahu 0,15 – 0,2 l

9 WHISKOVKA SKLENICE NA LIHOVINY - rovnostěnná se zesíleným dnem; - 0,2 – 0,3 l; - na burbony  a whisky. MISKY NA LIKÉRY NAPOLEONKA - 0,02; 0,04; 0,05 l -  na likéry. - krátká stopka, nahoře zúžená, 0,2 – 0,3 l - na brandy a koňaky. TUMBLER -  válcovitá sklenka se silným dnem o obsahu 0,2 – 0,3 l; -  na dlouhé nápoje.  ROKOVKA - silnostěnná kónická sklenka na krátké nápoje s ledem.

10 Ošetřování skleněného inventáře
·          leštíme přiměřeným tlakem, snadno se rozbije a můžeme se      poranit; ·          sklo pro příležitostné použití skladujeme v kartonech      s označením počtu a druhu; ·          na mytí používáme teplou vodu, chemické prostředky,      popř. kartáče; ·          umyté a opláchnuté sklenice necháme okapat na savé podložce,      po vyleštění ukládáme na určené místo.


Stáhnout ppt "SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA   1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google