Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str Druh učebního materiálu Prezentace Autor Alena Štroblová VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str 1

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Kuchař-číšník Předmět Odborný výcvik Ročník Třetí Název tematické oblasti (sady) Speciální stolničení Název vzdělávacího materiálu Servis ovoce Anotace Prezentace je určena pro předmět Odborný výcvik 3. ročníku oboru Kuchař-číšník, kde je probírána speciální obsluha. Materiál žáky seznamuje s různými druhy ovoce, úpravou před hostem a podáváním při obsluze. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno

3 SERVIS OVOCE

4  ovoce nemá chybět v nabídce žádné dobré restaurace  všechny druhy ovoce je nutné před podáváním řádně omýt a osušit, popř. přeleštit (jablka)  je vhodné při nabídce na mísách kombinovat různé druhy ovoce SERVIS OVOCE

5  s výjimkou banánů a drobného ovoce postačí k servisu dezertní talíř, příbory volíme dle druhů ovoce, k dispozici má být ubrousek a oplachovač prstů  ovocný příbor můžeme nahradit dezertním příborem, v některých případech postačí jen nůž (jablka, hrušky, banány) SERVIS OVOCE

6 Pomeranč  Nejdříve odkrojíme oba konce, nahoře přidržujeme vidličkou, ale nevpichujeme, aby nevytékala šťáva, nařezáváme slupku po celé ploše pomeranče.  Pomocí lžíce oloupeme slupku a potom s překládacím příborem rozdělíme dužinu na měsíčky, servírujeme na dezertním talíři. Servis ovoce u stolu hosta – práce číšníka

7 Banán  Odkrojíme oba konce banánu a nožem nařízneme horní část (polovinu) slupky, kterou potom odstraníme namotáním na vidličku.  Banán nakrájíme, přeložíme na dezertní talíř a servírujeme s moučníkovou vidličkou. Pokud jej podáváme celý, překládáme na masový talíř.  Pracujeme na servírovacím stolku - keridonu. Servis ovoce u stolu hosta – práce číšníka

8 Grapefruit  Překrojíme příčně na polovinu a speciálním nožem uvolňujeme jednotlivé dílky dužiny.  Překládáme je na dezertní talíř a servírujeme s kávovou lžičkou a cukřenkou.  Při úpravě pomeranče a grepu u stolu hosta pracuje číšník na servírovacím stolku na prkénku s překládacím a speciálním příborem (grep). Servis ovoce u stolu hosta – práce číšníka

9 Ovocný salát  Podáváme v misce podložené dezertním talířem s papírovým ubrouskem.  Příbor volíme dle způsobu podávání - kávovou  - lžičku, koktejlový nebo moučníkový příbor.  Zdobíme šlehačkou a kouskem ovoce. Servis ovoce u stolu hosta – práce číšníka

10 Kiwi  podáváme nakrájené na poloviny  používáme skleněný talířek nebo dezertní talíř  zakládáme kávovou lžičku a cukr  může být nakrájené i na plátky,  servis na dezertním talířku a koktejlový příbor  můžeme servírovat se zmrzlinou a šlehačkou

11 Servis ovoce u stolu hosta – práce číšníka Meloun  používá se hlavně cukrový a ananasový  malé melouny se krájí napříč, zaledované  servis ve sklenici na stopce  dochucuje se a zdobí /dezertní víno,likér,šlehačka, cukr/  zakládá se kávová lžička

12 Ananas  drží se za výhonky, odkrájí se slupka  odřízne konec plodu  krájí se plátky 1,5 – 2 cm silné  servis na dezertním talíři  můžeme dusit na másle s vínem Servis ovoce u stolu hosta – práce číšníka

13 Použitá literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Vyd. 2. Praha: Fortuna, 2004, 217 s. ISBN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google