Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_09 Název DUMu: Pokrmy z hub a sýrů Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Střední škola Oselce Bezmasé pokrmy Rozdělení bezmasých pokrmů Podle chuti – sladké, slané Podle základní suroviny – z brambor, těstovin, bramborového těsta, rýže, krup, zeleniny, hub, sýrů, tvarohu, luštěnin, výrobků ze sóji, vajec Podle teploty – teplé, studené

3 Střední škola Oselce Bezmasé pokrmy z hub Správné biologické hodnoty připravovaných hlavních bezmasých pokrmů je možné dosáhnout kombinací základních potravin. Například: těstoviny – houby, vejce - houby, rýže – houby, kroupy – houby, brambory - houby…

4 Střední škola Oselce Pokrmy z hub Na přípravu pokrmů používáme pouze čerstvé, zdravé houby, které známe, nebo houby sušené. Nesmíme použít houby plesnivé, zapařené a červivé. Houby používáme nejen na přípravu samostatných pokrmů ale i na přípravu polévek, omáček, náplní do masa, zeleniny aj.

5 Střední škola Oselce Jedlé houby Sušené houby Očištěné, nakrájené houby

6 Střední škola Oselce Smažené žampiony Omyté, oloupané žampiony překrojíme na polovinu (menší), větší krájíme na plátky. Připravené žampiony obalujeme v trojobalu (hladká mouka, vejce s mlékem, strouhanka), nebo v těstíčku (mléko, vejce, hladká mouka, sůl). Smažíme v rozpáleném tuku dozlatova.

7 Střední škola Oselce Popiš přípravu smažených žampionů

8 Střední škola Oselce Smaženice s vejci Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme očištěné, nakrájené houby, kmín, pepř, sůl, trochu vody a dusíme tak dlouho, dokud se voda z hub nevydusí. Pak přidáme vejce a za stálého míchání je necháme srazit.

9 Střední škola Oselce Do podušených hub vlijeme vejce a za stálého míchání necháme srazit

10 Střední škola Oselce Pokrmy ze sýrů K přípravě používáme všechny druhy sýrů – tavené, tvrdé, plísňové i zrající. Z hlediska správné výživy jsou sýry nepostradatelnou potravinou na přípravu pokrmů. Uplatňují se: V teplé kuchyni – samostatný pokrm (smažený sýr – hermelín, tvrdý sýr, sýrová jehla) součást hotových pokrmů (nákypy, k sypání hotových pokrmů, zapékané pokrmy, omáčky…) Ve studené kuchyni – pomazánky, saláty, chlebíčky, sýrové pečivo…

11 Střední škola Oselce Sýry ve studené kuchyni

12 Střední škola Oselce Sýry v teplé kuchyni Smažený sýr Nejčastěji smažíme tvrdé sýry, které nakrájíme na plátky asi 0,5 cm silné. Nebo použijeme hermelín, který rozřízneme naplocho. Sýr obalíme v trojobalu, pak obalený sýr ještě jednou vložíme do vajíčka s mlékem a do strouhanky. Smažíme v rozpáleném tuku dozlatova. Smažíme jen krátce, aby se sýr netavil a nevytekl z obalu.

13 Střední škola Oselce Popiš přípravu smaženého sýru

14 Střední škola Oselce Sýrová jehla Tvrdý sýr a měkký salám nakrájíme na 0,5 cm silné menší plátky, které střídavě napichujeme na špejli s cibulí. Obalíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném tuku dozlatova.

15 Střední škola Oselce Sýrové fondue (fondy) Fondue připravujeme ve speciální nádobě. Na mírném ohni pomalu rozehříváme bílé víno, máslo, sýr, ochutíme solí, bílým pepřem a česnekem. Sýrové fondue se podává ve stejné nádobě, ve které se připravuje. Přílohu tvoří krájené kousky chleba, které se napichují na dlouhé vidličky a máčejí se do sýrového fondue.

16 Střední škola Oselce Jak připravíme sýrové fondue ?

17 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu smaženice s vejci použijeme: Pepř mletý Sušené houby Cibuli Olej Čerstvé houby Sůl Salám Syrová vejce Česnek PaprikyVodu Kmín

18 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu sýrové jehly v těstíčku použijeme: Měkký salám Strouhanku Cibuli Olej Sýr tvrdý Sůl Hladkou mouku Syrová vejce Mléko Suchý salám Sýr tavený

19 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google