Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Evropské environmentální právo 16. 3. 2009 Přednáška č. 4.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Evropské environmentální právo 16. 3. 2009 Přednáška č. 4."— Transkript prezentace:

1 Evropské environmentální právo 16. 3. 2009 Přednáška č. 4

2 Osnova přednášky Implementace EP Implementace EP Obecný úvod Obecný úvod Implementace EP Implementace EP Prosazování EP Prosazování EP

3 Implementace (aproximace) = souhrn aktivit směřujících k přizpůsobení vnitrostátních právních předpisů AC a jejich praktická aplikace  Transpozice  Aplikace  Prosazování (vynucování, enforcement)  Monitoring (Směrnice Rady 91/692/EHS)

4 Implementace EEP Čl. 10 SES: Čl. 10 SES: MS přijmou veškerá vhodná obecná i zvláštní opatření k plnění závazků vyplývajících z SES nebo jsou důsledkem činnosti orgánů ES. Usnadňují ES plnění jeho poslání. MS přijmou veškerá vhodná obecná i zvláštní opatření k plnění závazků vyplývajících z SES nebo jsou důsledkem činnosti orgánů ES. Usnadňují ES plnění jeho poslání. MS se zdrží jakýchkoli opatření, jež by mohla ohrozit dosažení cílů této smlouvy. MS se zdrží jakýchkoli opatření, jež by mohla ohrozit dosažení cílů této smlouvy. Čl. 175 odst. 4 SES: MS financují a provádějí politiku v oblasti ŽP.

5 Komise Prosazování EEP 1. Komise Čl. 211 SES: K zajištění řádného fungování a rozvoje společného trhu Komise dbá na provádění SES, jakož i aktů přijatých orgány Společenství na jejím základě (tj. sekundární legislativy). Čl. 211 SES: K zajištění řádného fungování a rozvoje společného trhu Komise dbá na provádění SES, jakož i aktů přijatých orgány Společenství na jejím základě (tj. sekundární legislativy). Případy porušení povinnosti MS: Případy porušení povinnosti MS: Neoznámení transpozičního opatření Neoznámení transpozičního opatření Nesoulad s EP Nesoulad s EP Špatná aplikace Špatná aplikace Jak se Komise dozví o porušení povinnosti MS? Jak se Komise dozví o porušení povinnosti MS? vlastní iniciativa Komise nebo prostř. EP vlastní iniciativa Komise nebo prostř. EP stížnost (většina případů) stížnost (většina případů)

6 Statistika infringementů Zdroj: http://ec.europa.eu/environment/legal/law/statistics.htm

7 Statistika infringementů Zdroj: http://ec.europa.eu/environment/legal/law/statistics.htm

8 Statistika infringementů Zdroj: http://ec.europa.eu/environment/legal/law/statistics.htm

9 Prosazování EEP Řízení o porušení povinnosti Řízení o porušení povinnosti Čl. 226 SES = „first round“ Čl. 226 SES = „first round“ Formální upozornění Komise → vyjádření MS Formální upozornění Komise → vyjádření MS Odůvodněné stanovisko Komise Odůvodněné stanovisko Komise MS nevyhoví stanovisku → Komise předloží případ ESD MS nevyhoví stanovisku → Komise předloží případ ESD Čl. 228 SES = „second round“ Čl. 228 SES = „second round“ MS neplní rozsudek ESD → Formální upozornění Komise → vyjádření MS MS neplní rozsudek ESD → Formální upozornění Komise → vyjádření MS Odůvodněné stanovisko Komise Odůvodněné stanovisko Komise MS nevyhoví rozsudku → Komise předloží případ ESD a navrhne peněžní sankci MS nevyhoví rozsudku → Komise předloží případ ESD a navrhne peněžní sankci C-304/02 Komise v. Francie C-304/02 Komise v. Francie SD poprvé uložil MS zaplacení penále (€ 57.761.250) i paušální částky (€ 20 mil.) z důvodu závažného a přetrvávajícího (od r. 1984) neplnění povinností vyplývajících z EP SD poprvé uložil MS zaplacení penále (€ 57.761.250) i paušální částky (€ 20 mil.) z důvodu závažného a přetrvávajícího (od r. 1984) neplnění povinností vyplývajících z EP

10 Soukromé osoby Prosazování EEP 2. Soukromé osoby Na národní úrovni: Na národní úrovni: Přímý účinek směrnic (C-41/74, C-8/81) Přímý účinek směrnic (C-41/74, C-8/81) Přístup k národním soudům Přístup k národním soudům Přístup k informacím Přístup k informacím Na evropské úrovni: Na evropské úrovni: Přístup k ESD (čl. 232, 230, 235+288 odst. 2, 234 SES) Přístup k ESD (čl. 232, 230, 235+288 odst. 2, 234 SES) Přístup k informacím Přístup k informacím Stížnosti (EO, EP, EEA, Rada) Stížnosti (EO, EP, EEA, Rada)

11 3. MS Prosazování EEP 3. MS Prosazování EEP státními orgány: Prosazování EEP státními orgány: IMPEL network IMPEL network environmentální inspekce environmentální inspekce občanskoprávní odpovědnost v OCHŽP občanskoprávní odpovědnost v OCHŽP trestněprávní odpovědnost v OCHŽP (C-176/03) trestněprávní odpovědnost v OCHŽP (C-176/03)


Stáhnout ppt "Evropské environmentální právo 16. 3. 2009 Přednáška č. 4."

Podobné prezentace


Reklamy Google