Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MASO – SLOŽENÍ, OBCHODNÍ OZNAČENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Vladislava Lichnovská. Střední škola hotelnictví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MASO – SLOŽENÍ, OBCHODNÍ OZNAČENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Vladislava Lichnovská. Střední škola hotelnictví."— Transkript prezentace:

1 MASO – SLOŽENÍ, OBCHODNÍ OZNAČENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Vladislava Lichnovská. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ září 2012VY_32_INOVACE_ZBN_150301

2 MASO – POJEM Za maso jsou považovány všechny části těl živočichů, včetně ryb a bezobratlých, v čerstvém nebo upraveném stavu, které se hodí k lidské výživě. Nejčastějším zdrojem masa jsou domácí zvířata, velká jateční (skot, prasata, ovce, koza), drůbež (kuřata, slepice, kachny, husy, krůty, perličky). Méně je využívána lovná zvěř, žijící volně nebo v chovu na farmách (jelen, srnec, prase divoké, zajíc, bažant …).

3 MASO – SLOŽENÍ Důvodem konzumace jsou především organoleptické vlastnosti a nutriční hodnota.  plnohodnotné bílkoviny 12 až 22 %  vitamíny zejména skupiny B – nejvíce B 12, ale také D, E, A, vyšší obsah vitamínu C (játra a krev)  nenasycené mastné kyseliny  minerální látky cca 1 % z hmotnosti masa (Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn, I, aj.)  sacharidy – glykogen (živočišný škrob)  tuky 1 až 50 % a)ve svalovině – ovlivňuje křehkost masa b)zásobní Obsah a složení těchto látek se různí podle druhu, pohlaví, stáří a způsobu výkrmu zvířete.

4 MASO – SVALOVINA Svalovinu dělíme na: a)příčně pruhovanou – žíhanou, je masem v nejužším slova smyslu, využívá se pro výrobu šunky, na rozmělnění do salámů b)hladkou – je součástí vnitřních orgánů, drobů a střev c)srdeční – tvořící jediný sval, srdce (myokard)

5 BÍLKOVINY jsou z nutričního hlediska nejcennější. Obsah ve svalovině kolísá od 12 % do 22 % (i výše). Bílkoviny dělíme podle různých hledisek: a) na rozpustné ve vodě a solných roztocích, b) podle umístění ve svalových strukturách, c) z technologického hlediska. MASO – BÍLKOVINY

6 1.Bílkoviny SARKOPLAZMATICKÉ Jsou obsaženy v cytoplazmě svalových buněk a jsou rozpustné ve vodě, červené svalové barvivo (myogen a myoglobin). Krevní barvivo – hemoglobin. Dělení bílkovin podle technologického hlediska MASO – BÍLKOVINY

7 2.Bílkoviny MYOFIBRILÁRNÍ Jsou obsaženy ve vlákně svalových buněk, rozpustné v zředěných roztocích solí. Jsou technologicky nejvýznamnější. Uplatňují se při svalové kontrakci, (myosin a aktin), posmrtných změnách, vytvářejí strukturu masných výrobků tvorbou gelů. Dělení bílkovin podle technologického hlediska

8 3.Bílkoviny STROMATICKÉ (neplnohodnotné) Jsou pojivové a podpůrné tkáně, (povázky, šlachy, kůže), jsou nerozpustné. Kolagen – při záhřevu vody bobtná a mění se na želatinu. Elastin – zajišťuje soudržnost svalových vláken v tepelně ošetřeném mase. Keratiny – nerozpustné v horké vodě, mechanicky a chemicky odolné (chlupy, peří, kopyta) a rohovina – využívá se pro výrobu polévkového koření. Dělení bílkovin podle technologického hlediska MASO – BÍLKOVINY

9 MASO – OBCHODNÍ OZNAČENÍ Veškeré živočišné produkty, které jsou uváděny do oběhu, musí být označeny oválným razítkem, se schvalovacím číslem jatek, ES. POŽIVATELNÉ Toto označení přiděluje na základě schválení a registrace KVS (týká se výroby, zpracování a uvádění do oběhu). CZ schvalovací číslo jatek ES Zkratka STÁTU Zkratka EVROPSKÉ UNIE, EVROPSKÉHO SPOLEČENSTVÍ

10 Víte, které informace musí být uvedeny na obale? MASO – OBCHODNÍ OZNAČENÍ

11 METODICKÉ POKYNY A POZNÁMKY Snímek 9: Použita zkratka KVS – Krajská veterinární správa. Snímek 10: Pomocí tlačítka „vpřed“ se přepnete na informace týkající se uvádění výrobků do oběhu. Ve správě Ministerstva zemědělství na straně číslo 16 jsou přesně uvedeny požadavky, které se týkají označování masa a masných výrobků. Pomocí tlačítka video se přepnete na stránku SZPI, Škola spotřebitele, kde kromě jiného je video „ Informace na obalech“ délky 2:30 min.

12 POUŽITÁ LITERATURA 1.HRABĚ, J., P. BŘEZINA a P. VALÁŠEK. Technologie výroby potravin živočišného původu: Učební texty pro bakalářské studium. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně: Fakulta technologická, ISBN

13 CITACE ZDROJŮ 1.Potraviny a výživa. ŠLAISOVÁ, Jiřina. Potraviny a výživa [online].[cit ]. Dostupné z: 2.Průvodce označování potravin. SUKOVÁ, I. [online]. © Irena Suková, [cit ]. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2008.Dostupné z: 3.Státní zemědělská a potravinářská inspekce | Škola spotřebitele. [online]. [© 2012]. BRNO: [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "MASO – SLOŽENÍ, OBCHODNÍ OZNAČENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Vladislava Lichnovská. Střední škola hotelnictví."

Podobné prezentace


Reklamy Google