Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.06 Živočišná výroba - úvod Vytvořeno:30.04.2013 Ověřeno: 29. 11.2013Třída: PV1

2 Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr.Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:chovy, dojivost, snáška Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.

3  Zabývá se chovem hospodářských zvířat.  Hospodářská zvířata vznikla domestikací.  Hospodářská zvířata chováme pro užitek.  Živočišná výroba produkuje - mléko, vejce, jatečná zvířata – maso, sádlo, kůže.

4  Užitkovost – účelnost chovu.  Žírnost – výkrmnost – schopnost přeměňovat přijaté živiny na maso, tuk, posuzuje se podle přírůstku.  Jatečná výtěžnost – poměr hmotnosti masa v JUT a nákupní hmotnost živého kusu.  Dojnost – schopnost produkovat mléko.  Dojivost – m nožství mléka nadojené za určité období.

5  Laktace – období, kdy kráva produkuje mléko.  Plodnost - schopnost pravidelného rozmnožování.  Vícerodá a jednorodá zvířata – rodí se více než jedno mládě, rodí se jenom jedno mládě.

6  Inseminace – umělé olpdnění.  Snáška – užitkovost drůbeže – počet vajec snesených jednou nosnicí za určité období.  Chovy – chování hospodářských zvířat pro užitek.

7  Chov skotu - chová se pro produkci mléka a pro jatečné úkoly.  Plemena skotu: a) Mléčná plemena b) Masná mlemena c) Kombinovaná: maso – mléčná Způsob chovu se liší: a) Podle stáří b) Podle účelu c) Extenzivní – pastevní způsob d) Intenzivní - ustájení

8  Plemena prasat se dělí podle různých hledisek: a) podle stáří – dosažení jateční zralosti b) podle postavení uší klapouchá, přímouchá c) podle utváření štětin d) podle barvy e) masná f) sádelná g) kombinovaná Prasata na výkrm se chovají ve speciálních výkrmnách.

9  Ovce se chovají zejména v horských a podhorských oblastech extenzivním způsobem.  Podle užitkovosti se dělí na plemena: a) Vlnařská b) Vlnařsko – masná c) Dojná a masná Kozy se chovají pro mléko, maso a kůži.

10  Koně se nechovají pro jatečné účely.  Chovají se pro sportovní využití a na práci – koně tažní - práce v lese.  Plemena se dělí:  Chladnokrevná  Teplokrevná  Dále se plemena dělí podle:  Původu  Podle převládající užitkovosti  Kladrubský kůň - unikátní naše plemeno – stal se národní památkou.

11  Drůbež lze rozdělit:  hrabavou – slepice, krůty, perličky  vodní – husy, kachny  Chovy jsou pro užitek – masa, vajec a peří.  Chovají extenzivně i intenzivně.

12

13 Grafika chovů

14 1.Čím se zabývá živočišná výroba?  Chovem hospodářských zvířat, která vznikla domestikací. 2. Jaký rozdíl je mezi z dojností a dojivostí?  Dojnost – schopnost produkce mléka, dojivost – množství mléka za určité období. 3. Jaké druhy chovu znáš? Chov skotu, prasat, koní, drůbeže, koz a ovcí, králíků.

15 Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O-86320-45-6. http://www.zemas.cz/produkty-sluzby-zivocisna- vyroba.php Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google