Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Blanka Štrublová Zpracováno:14.10.2012 Ročník (obor):1.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Blanka Štrublová Zpracováno:14.10.2012 Ročník (obor):1.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží."— Transkript prezentace:

1 Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění popisu jednotlivých druhů pevných tukových těst a použití základních surovin pro jejich přípravu. Šablona číslo materiálu: III/2-23 III/ Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/

2 Druhy pevných tukových těst Author: Dezidor _pern%C3%ADk.jpg?uselang=cs

3 Linecká těsta Vaflová těsta Křehká těsta Slaná a sýrová těsta Kombinovaná listová těsta Laminovaná těsta Pevná těsta jako polotovar Těsta ze sypkých směsí

4 Linecké těsto  je světle žluté barvy, polotuhé, mírně tažné, lze snadno vyvalovat  použité suroviny jsou mouku, tuk a cukr, dále pak vejce, citropastu a vanilinový cukr lze vyrobit kvalitnější i méně kvalitní těsto Author: Dezidor %A9_t%C4%9Bsto.jpg

5 Vaflové těsto je světle šedé barvy chuť má po jádrovinách a skořici svými vlastnostmi se podobá lineckému těstu použité suroviny jsou mouka, máslo nebo margarín, cukr, mleté jádroviny, dále pak vejce, vanilinový cukr a skořice

6 Křehké těsto je finančně méně náročné – část tuku je nahrazena mlékem s použitím kypřícího prášku v cukrářské výrobě se moc nepoužívá je určené k výrobě velkých koláčů talířovitého tvaru, plněné nejčastěji ovocem či jinými náplněmi Author: Kellen

7 Slané a sýrové těsto je středně pružné, po odležení krátké, avšak elastické má světle žlutou barvu připravuje se z mouky, margarínu nebo másla, mléka, žloutků a soli, dále doplněno o sýr a kypřící prášek Author: Darwin Bell sticks.jpg?uselang=cs

8 Kombinované listové těsto je těsto složeno ze dvou druhů pevných těst jeden díl lineckého a jeden díl listového těsta se společně zpracují z takto vzniklého těsta se pečou korpusy k tvarohovým a ovocným výrobkům je možné také kombinovat linecké těsto s těstem kynutým – je určeno pro výrobu bratislavských rohlíčků

9 Laminované těsto vzniká ze dvou druhů těst, která se společně vyvalují nejčastěji se používá linecké těsto společně s těstem listovým další kombinaci tvoří slané těsto společně s listovým těsto se připravuje tak, že spodní část tvoří vždy těsto pevné a vrchní část těsto listové  vzniká tak typické lístkování z vyváleného těsta se pak krájí úzké pásky, které se tvarují

10 Pevná těsta jako polotovar tato těsta se vyrábějí strojově ve větších provozovnách jsou balena a dodávána do obchodních sítí Autor: Arge300exx _Tara%27s_Fried_Dough.jpg?uselang=cs

11 Těsta ze sypkých směsí na trh se dodávají různé směsi od řady firem – Vitana, Knorr, Oetker a další usnadňují pečení v domácnosti jejich sortiment se neustále mění, je doplňován a rozšiřován Author: Unilever mons/7/7b/Logo_Knorr.jpeg?uselang=cs

12 Zápis Druhy pevných tukových těst: Linecké těsto - světle žluté, polotuhé, tažné - základní suroviny + citropasta a vanilinový cukr Vaflové těsto - světle šedé, chuti po jádrovinách a skořici - základní suroviny + mleté jádroviny, skořice a vanilinový cukru Křehké těsto - užití při výrobě koláčů s ovocnými náplněmi - část tuku je nahrazena mlékem a kypřícím práškem

13 Slané a sýrové těsto - světle žluté barvy, pružné a elastické - vyrábí se z mouky, tuku, mléka, žloutků, soli, sýr a kypřící prášek Kombinované listové těsto - společně se zpracují jeden díl lineckého a jeden díl listového těsta - možno použít i linecké a kynuté těsto Laminované těsto - společně se vyvalují dvě těsta, spodní část tvoří pevné těsto a vrchní listové, např. linecké a listové Pevná těsta jako polotovar Těsta ze sypkých směsí

14 Použité zdroje k.jpg?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:T%C4%9Bsto_na_pern%C3%AD k.jpg?uselang=cs ghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lineck%C3%A9_t%C4%9Bsto.jp g uselang=cshttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Logo_Knorr.jpeg? uselang=cs Cukrářská výroba. Olomouc: FIN, ISBN ; Alena Půlpánová.


Stáhnout ppt "Autor:Blanka Štrublová Zpracováno:14.10.2012 Ročník (obor):1.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží."

Podobné prezentace


Reklamy Google